Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Malin Ullgren: Nakna barn. Nu på en trottoar nära dig

Utanför Moodgallerian på Regeringsgatan i centrala Stockholm står en reklampelare med en bild skapad av den brittiske fotografen David Hamilton. Man kan köpa hans väggdekorationer i en affär i gallerian; bilderna kallas ”Hommage à la peinture”, det vill säga ”En hyllning till måleriet”.

De nakna kvinnokropparna på fotot, som är arrangerade likt Rafaels renässansmålning ”De tre gracerna”, är vid närmare påseende just inga kvinnor, men flickor. Inga bröst, men heller inte småbarn.

Plåtade av den 80-årige ”konstnären” David Hamilton, utställda till beskådan framför ett köptempel.

Så sunkigt.

Det finns massor av konstnärer som fotograferat eller målat nakna barn och som blivit omdebatterade. Sally Mann, till exempel, som tagit fantastiska svartvita bilder av sina egna barn, eller Lucien Freud, som målade sin fjortonåriga dotter.

David Hamilton är något annat. Dels är hans bilder i absolut bästa fall ett slags Sally Mann-fotografier med vaselin på kameralinsen. Eller flickporr med artyfarty-ambitioner.

Men framför allt kan man inte välja att se de där bilderna eller inte, eftersom de nu tronar på en trottoar mitt i stan.

Bilden finns inte i ett specifikt sammanhang på ett museum, utan de nakna flickorna är helt enkelt reklam. Varsågod, kom in och köp en förpubertal kropp på kort! Och köpandet är centralt för David Hamilton själv. I samband med en barnpornografidebatt om hans flickbilder i Storbritannien 2005 sade hans talesman till tidningen The Guardian att Hamiltons böcker ”har sålt i miljontal”.

Vilken tur. Så att man verkligen fattar vilka lyckade produkter flickkroppar är. Nu på en trottoar nära dig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.