Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Målsägande kvinnan: ”Känns som ett hån mot allt jag gått igenom”

Solna tingsrätt.
Solna tingsrätt. Other: Andrea Brask

Hennes exman friades för misshandel i den uppmärksammade och kritiserade domen från Solna tingsrätt.

De båda nämndemännen har uteslutits ur Centerpartiet. Men kvinnan vill ha en förklaring.

– Jag är djupt besviken. Hur kan de låta fördomar och spekulationer påverka ett domslut? säger hon till DN.

Kvinnan berättar att hon misshandlats av den nu 37-årige mannen vid flera tillfällen sedan 2011 då de gifte sig. Flera gånger har hon också anmält händelserna till polisen.

– Men jag har inte orkat fullfölja utredningarna, och dessutom utsatts för påtryckningar för att ta tillbaka uppgifterna, säger hon.

I april 2015 fick hon nog. Kvinnan polisanmälde sin dåvarande make och stod fast vid uppgifterna.

Läs också: Centerpartiet utesluter nämndemännen bakom kritiserade domen 

Mannen åtalades för att ha slagit henne i ansiktet flera gånger, dragit i hennes hår, tryckt en klacksko i hennes ansikte och sina knytnävar i hennes mage.

När han friades av Solna tingsrätt i mitten av februari fick kvinnan en chock. 

– Jag hade aldrig trott att det skulle kunna bli en sån här dom. Inte i Sverige. Jag tänkte: det här kan inte vara sant! Jag hade gott om bevis, vittnesmål och intyg från flera trovärdiga myndighetspersoner, säger hon.

– Jag hade respekterat domslutet om det var seriöst motiverat, men det här... jag vet inte vad jag ska säga. Domen grundar sig på spekulationer och fördomar. Att den här typen av kränkande kvinnosyn fanns i en svensk domstol hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger hon. 

I domen skrev tingsrätten att kvinnans skador varit lindriga och att det blå märket under hennes öga lika gärna skulle kunna ha uppkommit av för lite sömn. 

Rätten konstaterade att kvinnan saknade trovärdighet av flera skäl: Hon polisanmälde händelsen istället för att gå till sin makes familj, hon visade inga känslor under sitt vittnesmål i rätten och hon kom också från en mindre bra familj. 

– Jag förstår inte vad min familjs ”ställning” skulle ha för betydelse, eller det faktum att jag inte grät i rättssalen. Alla människor är olika. Jag är sjuksköterska och van att hantera krissituationer, att jag inte gråter betyder ingenting. 

– Rätten menar att det normala i mina kretsar är att lösa problem inom släkten. Jag skulle vilja säga till dem att det normala i Sverige är att polisanmäla ett brott. Hur kan en tingsrätt räkna med att jag, till skillnad från andra svenskar, ska hantera brott på ett annat sätt och dessutom anses mindre trovärdig om jag inte gör det?

I domskälen spekulerade tingsrätten om att kvinnan utnyttjat mannens kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet.  

”Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”, skriver tingsrätten i domen

Juristdomaren och en moderat nämndeman ville fälla mannen för misshandel, men eftersom de två andra centerpartistiska nämndemännen ville fria mannen blev röstningen oavgjord och mannen friades.

Kritiken mot de två nämndemännen har varit massiv och de har under måndagen uteslutits ur partiet. 

Kvinnan hoppas ändå på en förklaring.

– Jag vill ha en förklaring av dem, och jag vill ha en förklaring av rätten. Hur kan fördomar och kränkande kvinnosyn ligga till grund för en dom i en svensk tingsrätt? Det känns som ett hån mot allt jag gått igenom. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.