Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mamman erkänner att hon bragt barnen om livet

Foto: Christine Olsson / Scanpix
Mamman till de de två pojkarna, fyra och åtta år gamla, som hittades döda i Sigtuna på måndagen erkänner att hon bragt pojkarna om livet. Hon häktades på torsdagen, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Häktningsförhandlingarna mot den mordmisstänkta kvinnan inleddes vid 15.30-tiden i Attunda tingsrätt.

På åklagarens fråga om hur kvinnan skulle ställa sig till ett åtal sade kvinnans advokat Eva Möller att hennes klient erkänner gärningarna:

– Min klient erkänner att hon bragt sina söner om livet.

Mammans väninna, som suttit barnvakt åt pojkarna, och den yngsta pojkens pappa var båda närvarande i rättssalen.

– De bröt fullständigt ihop, båda två. Väninnan låg på golvet och grät. Hon fick hjälpas ut av säkerhetsvakter, säger DN:s reporter Marijana Dragic på plats till DN.se.

Häktningsförhandlingarna fortsatte sedan bakom stängda dörrar. Kvinnan omgavs under hela proceduren av två personer som dolde henne med en filt.

Kvinnan häktades på sannolika skäl misstänkt för mord, den starkare misstankegraden.

Som skäl för häktningsbegäran mot kvinnan angav åklagaren flyktfara, risk för undanröjande av bevis och försvårande av utredningen. Attunda tingsrätt gick på åklagarens linje.

Rätten beslutade också att kvinnan ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning. Syftet med en sådan är att ta reda på om brottet skett under inflytande av allvarlig psykisk störning.

– Kvinnan har erkänt två fall av mord och det gjorde hon redan under onsdagens förhör, säger Stefan Marcopoulos, informationsansvarig vid Norrortspolisen, till TT.

Varför kvinnan dödat barnen vill polisen inte gå in på.

– Det kan störa den fortsatta utredningen eftersom vi fortfarande söker efter vittnen.

Morden ska ha skett vid Munkholmsbadet i Sigtunas östra utkant, någon gång mellan klockan 18 och 24 på söndagen. Alla som befunnit sig i närheten under den här tidsrymden och som gjort några iakttagelser som kan ha koppling till morden uppmanas att kontakta polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.