Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-atalad-for-brott-mot-krigsmateriallagen/

STHLM

Man åtalad för brott mot krigsmateriallagen

En man hemmahörande i Stockholmsområdet har åtalats för brott mot lagen om krigsmaterial och flera andra vapenbrott. Enligt åtalet har mannen tillverkat och sålt stora mängder vapen till bland annat Storbritannien och Slovakien. 

Rätta artikel

Mannen som är i 30-årsåldern ska ha tillverkat vapen i sin bostad i norra Stockholm vid flera olika tillfällen under 2015 och 2016. För tillverkningen och innehavandet har han åtalats för grovt brott mot lagen om krigsmaterial samt grovt vapenbrott. Eftersom det handlar om ett flertal vapen som anses särskilt farliga anser åklagaren att brotten bör bedömas som grova.

Han ska också ha fört ut ammunitionen till olika europeiska länder vid 39 tillfällen. Mannen ska även ha försökt sälja ammunitionen till bland annat Storbritannien och Slovakien. För detta står han åtalad för smuggling. 

Enligt åtalet gjorde mannen en beställning av ett förfalskat körkort 2016. Mot betalning skulle körkortet utfärdas med ett falskt namn och förses med en bild på en annan person.

Enligt åtalet, som väcktes i mars, erkänner mannen samtliga handlingar. Dessutom åtalas två personer från Kalmar län för grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott för att ha köpt vapen från mannen.

Enligt kammaråklagare Linda Lauronen är det ett komplext ärende. 

– I det aktuella fallet är lagstiftningen vad gäller tillverkning av vapen och ammunition inte helt problemfri då det enligt vapenlagen inte är brottsligt att tillverka vapen och ammunition, det är dock brottsligt att inneha. Därför har jag valt att åtala även för brott mot krigsmateriallagen eftersom jag anser att det vore stötande om tillverkning i stor omfattning och av farliga vapen är något man inte ska kunna bli straffad för. Vid åtal för brott mot krigsmateriallagen krävs tillstånd av Inspektionen för strategiska produkter, vilket jag har fått i det här fallet, säger kammaråklagare Linda Lauronen och tillägger att bevisläget enligt hennes bedömning ser mycket bra ut.

Hon konstaterar att det i dag är enkelt att lära sig hur man bygger vapen. 

– All information du behöver går att hitta på nätet, säger Linda Lauronen.

Läs mer: 38-årig kvinna häktad för synnerligen grovt vapenbrott