Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-atalad-for-mord-pa-sodermalm-misstanks-ha-dodat-sin-sambo/

STHLM

Man åtalad för mord på Södermalm – misstänks ha dödat sin sambo

I augusti föra året hittades en kvinna i 50-årsåldern död i en lägenhet på Ringvägen på Södermalm. Kort därefter greps en man misstänkt för mord. Foto: Magnus Hallgren

Den 50-årige mannen misstänks ha mördat sin sambo. Mordet kan ha utlösts av en akut psykisk kollaps och mannen sökte hjälp hos läkare några dagar innan händelsen. 

– Läkare gjorde en bedömning att han inte skulle läggas in. Han ville inte heller frivilligt läggas in, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Nu åtalas mannen för mord.

Den 50-årige mannen hittades blodig i ett bostadshus i Skanstull den 21 augusti. I lägenheten fann man hans sambo mördad.

Nu åtalas mannen för mordet:

– Jag har väckt åtalet nu precis. Jag menar att han uppsåtligen har dödat henne med en kniv. Utdelat ett flertal hugg med en kniv mot hennes överkropp. Han förnekar brott, säger kammaråklagare Christina Voigt till DN. 

Den 50-årige mannen säger sig inte minnas något av händelsen, och han sökte hjälp kort tid innan händelsen, berättar Christina Voigt vidare. 

– Under veckan innan så har han haft kontakt med läkare med anledning av psykisk ohälsa. Läkare gjorde bedömningen att han kunde gå hem. 

Han blev alltså hemskickad i stället för inlagd vid tillfället?

– Ja, mer eller mindre. Läkare gjorde en bedömning att han inte skulle läggas in. Han ville inte frivilligt läggas in, säger Christina Voigt. 

Den mordåtalade mannen har genomgått en liten sinnesundersökning, en så kallad P7:a, som visar att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället. 

Den första polispatrullen anlände två timmar efter det första larmet om händelsen. Foto: Magnus Hallgren

I den lilla sinnesundersökningen som DN tidigare har tagit del av framgår att mannen är tidigare ostraffad och att han genom livet ska ha haft en måttlig alkoholkonsumtion. 50-åringen hävdar också att han aldrig har använt narkotika. Christina Voigt bekräftade då för DN att det inte finns några tecken på att händelsen i Skanstull skulle ha utlösts av alkohol eller droger. 

– Nej, det finns inget som tyder på det. Det är bara en djupt tragisk händelse, sade hon då. 

Motivet bakom det misstänkta mordet är fortfarande oklart, berättar nu Christina Voigt. 

– Jag vet faktiskt inte vad motivet skulle vara. Men det finns ju tecken på att han har lidit av psykisk ohälsa, säger hon.

”Jag vet faktiskt inte vad motivet skulle vara”, säger kammaråklagare Christina Voigt om dådet. Foto: Nicklas Thegerström

Den misstänkte mannen och hans nu döda sambo ska ha levt ett till synes kärleksfullt liv tillsammans – det berättade Christina Voigt för DN i slutet av september. När nu åtal är väckt håller hon fast vid denna bedömning. 

– Det har varit ett kärleksfullt förhållande. Det finns inget som motsäger det. De har haft en fin relation, säger hon.

Utredningen har varit svår och tagit tid eftersom den misstänkte mannen säger sig inte ha några minnesbilder från händelsen. 

– Han minns ju inte. Han minns inte vad som har hänt. Det är därför det har tagit sån tid också. Man har verkligen lagt ett pussel. Det är ju framför allt den tekniska undersökningen och analyser som vi har kunnat gå på, säger Christina Voigt och menar att det inte finns något utrymme för att någon annan gärningsman skulle ha begått brottet.

Den mordmisstänkte 50-åringen har varit vd för ett företag med flera hundra miljoner i omsättning årligen. Företaget är en del av en större koncern baserad utomlands, och koncernchefen har tidigare bekräftat för DN att 50-åringen sjukskrevs redan på måndagen den 19 augusti, två dagar innan händelsen i Skanstull.

Dagen efter, på tisdagen, sökte mannen vård på en vårdinrättning, enligt koncernchefen. På onsdagen mördades sambon.

Det första larmet om mordet kom till polisen klockan 12.57 den 21 augusti. En inringare berättade att hon hade hört skrik från en lägenhet i samma kvarter, och att hon även hade sett en kniv kastas ut därifrån. Men trots att kvinnan som larmade polisen ringde så snart hon hörde skriken dröjde det drygt två timmar innan första patrullen kom till platsen. 

Efter händelsen anmälde polismyndigheten sig själv men har inte velat gå in på några detaljer om vad anmälan gäller, annat än att det handlar om eventuellt tjänstefel.