Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-atalas-for-24-ar-gammalt-mord-i-upplands-vasby/

STHLM

Man åtalas för 24 år gammalt mord i Upplands Väsby

Ett av de nya bevisen är ett fingeravtryck på en flaska läsk i mordoffrets hem som enligt åtalet tillhör den åtalade mannen, och som därmed visar att han varit på brottsplatsen.
Ett av de nya bevisen är ett fingeravtryck på en flaska läsk i mordoffrets hem som enligt åtalet tillhör den åtalade mannen, och som därmed visar att han varit på brottsplatsen. Foto: Polisen

Den 32-årige mannen hittades mördad i ett badkar 1995. Nu, nästan 25 år senare, väcks åtal i ärendet efter att polisens kalla fall-grupp börjat titta på ärendet igen. Ett av de nya bevisen är ett fingeravtryck på en läskflaska.

– Å ena sidan river det här upp alla sår igen och å andra sidan hoppas de ju på att äntligen få svar på vad som hände, säger de anhörigas målsägarbiträde Slobodan Jovicic.

Förtydligande 6/2 kl 10.47: Artikeln har tillfogats ett förtydligande.

Det var i december 1995 som en 32-årig man hittades mördad i en lägenhet i Upplands Väsby norr om Stockholm. En anhörig hade kommit in mannens lägenhet och fann honom där fullt påklädd och död i badkaret. Polisen misstänkte vid tillfället, på grund av ”vissa omständigheter”, att mannen kunde ha bragts om livet.

I stämningsansökan som lämnades in till Attunda tingsrätt i dag framgår att den 32-årige mannen misshandlades och sedan kvävdes och dränktes i sitt badkar. Man har även hittat spår av fiber runt hans handleder som tyder på att han varit bunden. Obduktionen visade även att den döde mannen troligtvis mördats dagen innan han hittades.

Fallet såg länge ut att inte få en lösning men i oktober ifjol rönte polisens nyinstiftade kalla fall-grupp framgångar tack vare nya undersökningsmetoder och en man i 55-årsåldern, hemmahörande i Stockholm, greps och häktades misstänkt för mordet. Mannen hade tidigare förekommit i utredningen men ny bevisning och nya undersökningsmetoder gjorde att misstankarna mot honom stärktes. Mannen själv nekar till brott.

Helena Mårtensson, utredare på polisens kalla fall-grupp, berättar att gruppen började titta på fallet i slutet av år 2018.

– Vi har ju 150 olösta mord hos oss på kalla fall-gruppen och det finns fler i regionen som är överlämnade till oss. Mordärenden preskriberas ju inte längre. Vi är inte så många i gruppen men efterhand så granskar vi äldre mord ett efter ett.

Helena Mårtensson säger att när gruppen öppnar ett gammalt fall så börjar de med att titta på om det finns bevisning i målet som går att granska på nytt med dagens nya, tekniska metoder.

– Vi har ju andra undersökningsmetoder i dag och vi kollar alltid om vi kan göra något som de inte kunde göra då rent tekniskt. 

Vad gäller fallet i Upplands Väsby vill inte Helena Mårtensson gå in på vad exakt för bevisning man nu har granskat på nytt, men i stämningsansökan framgår bland annat att den mordåtalade mannens mobiltelefon ska ha varit uppkopplad mot en mast vid brottsplatsen vid tiden för mordet. Man har även hittat ett fingeravtryck på en flaska läsk i mordoffrets hem som enligt åtalet tillhör den åtalade mannen och som därmed visar att han varit på brottsplatsen.

– Det finns stora svårigheter med att utreda äldre mord. Dels minnesbilder som åldrats, att dokumentationen kan vara annorlunda, allt är mer uppstyrt i dag än vad det var förr. Det finns en stor problematik, säger Helena Mårtensson och fortsätter:

– Men det är ett viktigt jobb. Det finns ju anhöriga som fortfarande vill ha ett svar på vad som hände, oavsett hur många år som gått.

Den mördade mannens familjs målsägarbiträde Slobodan Jovicic säger att det för familjen både känns skönt att kanske få ett svar på vad som hänt men att det samtidigt river upp gamla sår.

– Även om det gått lång tid så är detta fortfarande en enormt jobbig process, säger han.

Vad man tror att motivet till mordet är vill han inte säga men han berömmer polisens arbete.

– Det har tillkommit ny teknologi och det här visar ju inte att polisen gjorde ett dåligt jobb då, i första varvet, utan bevisen har ju funnits men endast gått att få fram med ny teknik. Man kan ju säga att bara för att man inte löser ett brott låt säga i dag innebär det inte att det inte går att lösa i framtiden.

Åklagare i fallet är kammaråklagare Ewa Tvengström. Hon säger i ett pressmeddelande:

– Polisen i region Stockholms kalla fall-grupp har granskat ärendet och vid den kompletterande utredningen har tillräcklig bevisning framkommit som gör att jag kan väcka åtal så här långt efter att mordet begicks. Polisen har gjort ett grundligt arbete med både förhör och analyser.

Förtydligande: I en pushnotis som länkade till denna artikel framgick felaktigt att mannen var 55 år när brottet begicks. I själva verket var han i 55-årsåldern när han greps ifjol. 

Läs mer: Poliserna som arbetar med Stockholms mest svårlösta mord