Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-avskedas-efter-atal-for-forberedelse-till-grov-valdtakt/

STHLM

Man avskedas efter åtal för förberedelse till grov våldtäkt

Med silvertejp, kondomer, åtta klädnypor, sexluva, gagball och koppel i en väska väntade mannen i 40-årsåldern utanför sin tidigare kollegas bostad. Tingsrätten friade mannen från åtal om förberedelse till grov våldtäkt – ändå blir mannen nu av med sitt jobb på Transportstyrelsen. 

Mannen, som är hemmahörande i Stockholm, har enligt åklagarens framställning ”förberett att med våld genomföra samlag” eller liknande handlingar med sin tidigare kollega. Bland annat ska han ha planerat att binda kvinnan, strypa henne, piska henne och ”tillfoga henne sårskador och smärta på kroppen”. 

Kvinnan hade vid ett stort antal gånger tidigare kritiserat mannens beteende på den gemensamma arbetsplatsen vid Transportstyrelsen. Under mer än ett års tid ska mannen vid ett flertal tillfällen ha gjort olika typer av närmanden mot den unga kvinnan. Enligt interna dokument på myndigheten har kvinnan hela tiden hävdat att intresset inte har varit ömsesidigt. Efter ytterligare närmanden omplacerades till slut mannen våren 2017 till en annan avdelning – men han fortsatte ändå med sina närmanden mot kvinnan.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i april i år efter att han väntat utanför kvinnans bostad tills hon kom hem på kvällen. Kvinnans föräldrar befann sig i närheten och tillsammans ringde de polisen. Mannen välkomnade detta och väntade tills polisen kom till platsen. Han berättade sedan för de två poliserna att kvinnan ska ha förföljt honom. Delar av mannens beskrivning uppfattades som ”obegriplig” av poliserna. 

Det visade sig kort därefter att mannen verkade ha haft andra syften med kvällen. 

När poliserna öppnade mannens väska upptäckte de rep, en gagball (en bitboll för sexuella syften) och koppel. Dessutom hade han en kedja, ett sexkoppel, en bröstlapp, en sexvibrator, en sexluva, åtta klädnypor, kondomer och silvertejp med sig. 

Han greps då på platsen, misstänkt för förberedelse till grov våldtäkt.

Men när ärendet avgjordes i domstol i somras friades mannen. Södertörns tingsrätt ansåg inte att det kunde bevisas att mannen hade haft avsikten att våldta kvinnan. Det konstaterades att han hade skrivit saker på sociala medier riktade till kvinnan som var ”besvärande” för mannen – men med hänvisning till mannens ”paranoida drag” blev slutsatsen att han faktiskt hade uppfattningen att kvinnan kunde ha haft ett visst intresse för honom.

Domen friade mannen helt från anklagelserna. Det beslutades också att mannen skulle få tillbaka sexföremålen han hade haft i väskan. 

Ärendet är nu överklagat till hovrätten. 

Trots att mannen friats väljer nu mannens arbetsgivare Transportstyrelsen att agera. Med hänvisning till den historia av närmanden som mannen har gjort mot kvinnan står det i motiveringen att arbetsgivaren sedan september 2016 har försökt lösa situationen. Samtidigt har mannens agerande ”präglats av bristande förståelse för den enskildes situation och för arbetsgivarens agerande”. Händelsen i april i år lyfts också fram som ”avgörande” och att mannens beteende är ”fortsatt oacceptabelt”.

Mannen avskedas därför från sitt jobb på Transportstyrelsen. 

Läs mer: Tidigare försvarschef avskedas efter koppleridom