Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Män borde uppröras över detta mycket mer”

Foto: Alexander Tillheden/We

Två organisationer som arbetar mot sexuella övergrepp och ger stöd till utsatta är mycket kritiska till att polisen inte anmälde mer än ett fåtal av övergreppen vid ”We are Sthlm”-festivalen i somras och inte heller berättade om dem.

– Sexuellt våld är aldrig acceptabelt, och att man tiger ihjäl det tar vi starkt avstånd från.

Det säger Marika Kruse Høyem, psykolog och stödsamordnare på föreningen Storasyster, som bland annat ger stöd till personer som utsatts för sexuella övergrepp.

– Många kvinnor och män vågar fortfarande inte anmäla sexuella övergrepp för att man är rädd att inte bli trodd. Att då en myndighet inte heller gör det är sorgligt.

Enligt Marika Kruse Høyem har föreningen Storasyster ambitionen att vara närvarande under festivalen ”We are Sthlm” i sommar.

– Vi söker nu medel för att kunna vara där för ungdomarnas skull, för att kunna säga att detta är oacceptabelt. Vi kan vara en instans de kan prata med.

Det finns inget utrymme för tolerans när det gäller den här typen av brott, menar Kruse Høyem.

– Oavsett varifrån man kommer är detta inte okej. Ett sexuellt övergrepp är ett sexuellt övergrepp. I ett öppet och inkluderande samhälle behandlar vi alla lika oavsett etnicitet eller ursprung.

Vill ni utöva tryck på polisen under festivalen?

– Vi vill vara där för ungdomarna, men det är möjligt att vår närvaro kan vara ett tryck på polisen.

Olga Persson, generalsekreterareUnizon, som samlar över 120 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter, tror att det behövs riktade och tydliga insatser mot killarna.

– Man behöver också rikta sig mot föräldrar och lärare. Och det behöver finnas fler vuxna på plats som ser till att det går lugnt till. Man måste vara tydlig med att det här är brottsliga handlingar, att man kan åka fast. Det här är inga busstreck, säger Olga Persson.

Hon påpekar att polisen i somras borde ha varit bättre förberedd eftersom övergreppen skedde även 2014.

Också Olga Persson är kritisk till att polisen inte berättade om övergreppen under festivalen.

– När det sker på en sådan här plats är det viktigt att polisen går ut med korrekt information.

– Varför man skulle mörka uppgifter om att det har begåtts sexuella övergrepp mot tjejer på en festival är svårt att förstå. Framför allt är detta brottsliga handlingar. Brott har begåtts.

Om förövarna har varit flyktingungdomar, som sägs i de polisrapporter DN tagit del av, kan en mörkläggning av fakta dessutom medföra att man inte sätter in rätt insatser för dessa ungdomar, tror Persson.

Unizons arbete fokuserar på förebyggande arbete, att få killar att förstå att det här beteendet inte är acceptabelt.

– Det handlar om att vuxenvärlden måste reagera kraftfullt. Att inte se det som att ”pojkar är pojkar och vi kan inte göra något åt det”. Man måste börja redan på förskolan, menar Olga Persson.

– Sverige har internationellt sett en stark lagstiftning. Vi har ett jämställdhetsideal. Där har vi kommit långt, och där sker hela tiden förbättringar. Men sedan finns en parallellkultur där unga killar inte ställs till ansvar. Den syns i kommentarer på sociala medier. Porrindustrin är den största källan till sexualundervisning för många unga killar. Och vi har en väldigt sexistisk populärkultur.

Från utländska medier får Unizon ofta frågan hur det kan komma sig att Sverige har så många våldtäktsanmälningar, berättar Olga Persson.

– Ett svar är så klart att vi har hög anmälningsfrekvens eftersom vi har en medvetenhet om att våldtäkt är fel. I många länder är det inte ens brottsligt att våldta sin fru. Men vi har samtidigt en stor del kvar, parallellkulturen, där vi måste jobba mycket, mycket mer.

– Det är till stor del män som måste ta ansvaret för att den här diskussionen förs med andra män; på fritidsgårdar, i bubbelpoolen, på golfklubbar. Män borde uppröras över detta i mycket större utsträckning. De har inte tillräckligt stort engagemang. Det är sorgligt.

Om det är så att vissa grupper av män utmärker sig är det viktigt med insatser mot just den gruppen för att förebygga sexuella övergrepp, menar Persson. En sådan grupp är just unga män.

– Det är också viktigt att bemöta och samtala med dem som kommer från länder med annan värdegrund när det gäller kvinnors rättigheter. Den diskussionen måste ske överallt där unga män befinner sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.