Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-dod-efter-polisjakt-slutade-att-andas/

STHLM

Man död efter polisjakt – slutade att andas

En man i 35-årsåldern avled i samband med ett polisingripande i Södertälje på onsdagskvällen. Chefsåklagare Joakim Zander, som är kopplad till polisens interna utredningsavdelning, ska nu utreda om någon av de inblandade poliserna kan ha gjort sig skyldig till vållande till annans död. Ingen har ännu delgetts någon sådan misstanke.

Det var under onsdagskvällen som polis larmades om ett pågående mopedrån i Brunnsängs centrum i Södertälje. Polis tog upp jakten på mopedisten, och när de fick syn på honom stannade mannen självmant. 

Men ”vid ingripandet uppmärksammade polisen att gärningsmannen slutade att andas”, enligt polisens egen beskrivning.

– Det vi vet är att mannen stannade efter en kort förföljelse, och vid ingripandet upptäckte man att han slutade andas och påbörjade istället hjärt- och lungräddning på plats, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Hade mannen slutat att andas innan polisen kom fram eller under själva gripandet?

– Det är inget som vi vet i nuläget, vi måste titta närmre på exakt vad som har hänt. 

Mannen fördes senare med ambulans till sjukhus, men 35-åringens liv gick inte att rädda. Anhöriga har underättats.

I utredningsarbetet som gjorts under natten har det framkommit att mannen inte rånade brottsoffret på mopeden. Istället misstänks han ha misshandlat en okänd man med slag och sparkar.

– När larmet kom var de initiala uppgifterna att det rörde sig om ett mopedrån. Det var det som vittnet tyckte sig se på plats. Men under utredningsarbetet har det visar sig att han delat ut slag och sparkat brottoffret, säger Towe Hägg.

Brottsoffret har ännu inte hittats.

– Nu pågår det ett arbete med att prata med folk som var på plats i går kväll, se om det finns kameror som uppfattat något, eller om någon känner igen mannen. Han kanske själv kommer att ta kontakt med sjukvården, säger Towe Hägg.

Polisen har anmält händelsen till Avdelningen för särskilda utredningar (SU) som är en fristående och oberoende avdelning inom Polismyndigheten. 

Annika Strömberg leder utredningen av händelsen inom polisens internutredningar och menar att hon inte kan uttala sig mer om själva händelseförloppet.

– Jag utreder just nu misstanke om vållande till annans död, men jag har inte någon mer information än så, säger hon. 

Polisen jobbar nu förutsättningslöst och inte med någon specifik polis, menar hon. 

– Det handlade om en gärningsman som skulle gripas helt enkelt och varför han senare avled är helt oklart i nuvarande skede. Vi vet inte vad som orsakade mannens död, om det var kroppsligt eller något annat, säger Annika Strömberg. 

Det framgår inte om polisen, efter att mannen frivilligt stannat mopeden, fysiskt lagt ner honom på marken eller inte.

Chefsåklagare Joakim Zander säger till DN:

– I nuläget har vi inga konkreta misstankar mot någon polis.

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt