Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Man dog vid utvisning på Arlanda

En man avled på tisdagen i samband med att han skulle utvisas från Sverige.

Vid ombordstigningen på flygplanet uppstod tumult, mannen vill inte sitta i sin stol och kort därefter förlorade han medvetandet.

Utvisningen i tisdags ska ha gått lugnt till fram till att de kommit ombord flygplanet, ett passagerarplan från Turkish Airlines på väg till Istanbul. När mannen skulle sättas i en flygstol uppstod tumult, enligt Johan Mellbring, chef på Kriminalvårdens transportenhet.

– Han ville prata med kaptenen och inte sitta still, säger han.

Då ska kabinpersonalen ha blivit orolig för att genomföra flygningen med mannen ombord, och framfört detta till Kriminalvården, enligt Gisle Dueland, marknadschef för Turkish Airlines i Stockholm.

– Kriminalvården bokar även platserna närmast den som ska transporteras. Men det är klart att det ändå är ganska intimt i en flygkabin. Det är inte så lustigt för de som sitter närmast och uppfattar vad som håller på att hända, säger Gisle Dueland.

– Kriminalvården instruerade oss att öppna bakdörren och passageraren assisterades ut.

Mannen tappade medvetandet under ingripandet och fördes till Karolinska sjukhuset. Han konstaterades avliden på plats.

– Vi vill inte gå ut med uppgifter kring mannens identitet då hans anhöriga inte har underrättats ännu, säger Johan Mellbring.

Enligt Turkish Airlines skulle mannen föras vidare till ett tredje land.

Förutom Kriminalvårdens personal närvarade en polis vid händelsen. En förundersökning gällande tjänstefel har inletts men kan komma att ändras till vållande till annans död, enligt Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, som har hand om internutredningar. Ingen är dock misstänkt för brott.

Redan under tisdagen genomfördes förhör med de inblandade, men polisen vill gärna komma i kontakt med passagerare eller flygplatspersonal och har begärt ut passagerarlistor.

– Med hänsyn till utredningen vill jag inte säga något om vad de inblandade har för uppfattning. De är inte delgivna misstanke om brott och då är det inte fråga om att förneka eller erkänna utan berätta om händelseförloppet rent allmänt, säger Lena Kastlund.

Hon säger sig ha fått en ganska klar bild av det inträffade, men att mycket hänger på obduktionsresultatet.

– Det visar dödsorsaken. Men det kan dröja flera veckor innan det är klart eftersom man också gör analyser av blodet.

Mannen ska dock inte haft några kända åkommor.

– Vi har ingen information om att det skulle ha funnits en sjukdomsbild, men det utesluter inte att så kan ha varit fallet, säger Uno Johansson.

Enligt Gisle Dueland finns det en svår balansgång när det kommer till den här typen av transporter.

– Vi har ett ansvar åt båda hållen, att se till att det inte sker i för stor omfattning av hänsyn till våra passagerare men samtidigt tillmötesgå de krav som myndigheterna försöker ställa på oss, eftersom vi är beroende av ett positivt myndighetssamarbete.

– Men vi accepterar inte transporter i det omfånget som det finns behov av. Vi säger oftare nej än ja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.