Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-doms-for-att-ha-hotat-riksdagspolitiker/

STHLM

Man döms för att ha hotat riksdagspolitiker

Den 64-årige mannen döms för att ha hotat riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) i höstas. Foto: Lisa Mattisson

Den 64-årige mannen hotade riksdagspolitikern Daniel Riazat (V) med nackskott och kallade honom för parasit. Nu har han dömts till dagsböter för olaga hot.

– Jag är nöjd samtidigt som jag är fortsatt kritisk till hur det svenska rättsväsendet hanterar fall som rör bland annat hatbrott med rasistiska motiv, säger Riazat.

Domen föll i dag i Södertörns tingsrätt. Mannen, som är hemmahörande i Stockholms län, döms till 70 dagsböter á 100 kronor för olaga hot. Enligt tingsrätten är åtalet styrkt och att de meddelanden mannen skickade varit ägnade att ”framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person.”

Det var under september till december 2018 som den 64-årige mannen skickade ett flertal meddelanden till riksdagspolitikern Daniel Riazat via Facebook. ”Nackskott direkt på sådana parasiter som dig”, skrev han bland annat.

Daniel Riazat sa under rättegången att han fick de två sista meddelandena då han befann han sig i riksdagen. Han fick känslan av att hoten skulle kunna förverkligas och han upplevde dem som en tydlig kränkning.

Han säger att det känns skönt när en dom nu meddelas.

– Det blir en markering som visar att det inte är okej att mordhota någon.

Daniel Riazat säger att han, trots att han anser att domen borde tagit hänsyn till de rasistiska motiven – mannen skrev bland annat att ”du inte är välkommen i vårt land” – inte kommer att överklaga.

– Det har blivit en fällande dom och jag vill inte lägga så mycket mer tid på det här ärendet. Jag har ganska mycket annat att stå i.

Däremot säger Riazat att han kommer fortsätta att anmäla liknande typer av händelser, vilka han anser att polisen inte tar på tillräckligt stort allvar.

– Detta är det andra eller tredje ärendet på fem år som lett till dom och jag har skickat in ganska många ärenden. Men vi behöver också från politiskt håll skapa tydligare lagstiftning kring de här frågorna och utreda vilka förstärkningar i lagstiftningen som behövs för att detta inte ska betraktas som isolerade händelser. 

Daniel Riazat säger att han ser att hat, hot och rasism ökar och att det inte gör honom förvånad - utan att det säger något om hur samhället och dagens politiska klimat ser ut.

– Man måste förstå att högerextrema som hatar, hotar och använder sig av våld inte uppstått ur ett vakuum. 

Den 64-årige mannen dömdes även i april i år för att ha hotat Stockholms förra finansborgarråd Karin Wanngård (S). I polisförhör uppgav 64-åringen då att hans konto blivit hackat. 

Vad gäller hoten mot Daniel Riazat erkänner mannen att han ska ha skickat tre av fyra meddelanden, men inte det sista, något som tingsrätten finner osannolikt:

”Särskilt med hänsyn till att meddelandena har samma tonläge, att det sista meddelandet har ett tidsmässigt mycket nära samband med det sista meddelandet och att XX tidigare dömts för att på liknande sätt ha skickat meddelanden – bland annat meddelande med samma ordval (”Nackskott direkt på...”) – till en socialdemokratisk politiker”, skriver tingsrätten.

Läs mer: Riksdagsledamot hotades med nackskott – översköljs av rasism