Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-doms-for-dodshot-mot-irene-svenonius/

STHLM

Man döms för dödshot mot Irene Svenonius

En man har dömts sedan han hotat Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.
En man har dömts sedan han hotat Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm. Foto: Roger Turesson

En man i 25-årsåldern har dömts för olaga hot mot Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

– Det är ett gott betyg till svenskt rättsväsende, säger Svenonius till Expressen.

I ett meddelande till Irene Svenonius frågade mannen om hon ville dö. Därefter följde hot om sexualiserat dödligt våld.

I fredags dömdes mannen i Östersunds tingsrätt till skyddstillsyn och 8.000 kronor i skadestånd för olaga hot och ringa narkotikabrott, rapporterar Expressen. Han har i polisförhör uppgett att han var berusad och inte minns allt.

Men han har också sagt att han varit ”upprörd över något beslut Iréne Svenonius fattat”.

– Jag är väldigt tacksam för polisens goda arbete och den dom som föll i förra veckan, säger Iréne Svenonius nu till tidningen.

Hotet kom kort efter att finansregionrådets bostad vandaliserades. I maj förra året klottrade någon ”Avgå” på fasaden till hennes hem. Den vänsterextrema gruppen Antifascistisk aktion, AFA, tog på sig dådet.

Några dagar efter händelsen beslutade polisen att lägga ner utredningen om skadegörelse.

Ämnen i artikeln

Östersund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt