Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-framforde-hot-fran-haktet-trots-restriktioner-jo-kritisk/

STHLM

Man framförde hot från häktet trots restriktioner – JO kritisk

Kronobergshäktet får kritik av Justitieombudsmannen.
Kronobergshäktet får kritik av Justitieombudsmannen. Foto: Magnus Hallgren

En man som satt häktad med restriktioner på Kronobergshäktet lyckades ringa en socialsekreterare och framföra hot mot en annan person. Kriminalvården får nu kritik av Justitieombudsmannen för det inträffade.

Det var i februari förra året som mannen lyckades ringa ett telefonsamtal till en socialsekreterare. Under samtalet framförde mannen hot mot en annan person.

I ett remissvar skriver Kriminalvården att man beklagar det inträffade. Häktesledningen påpekar samtidigt att de bedömer sig ha god ordning på hanteringen av kontakter med omvärlden för personer som sitter häktade med restriktioner. 

Kriminalvården har emellertid inte lyckats utreda varför detta kunde inträffa. Ingen personal har uppgett att de låtit den häktade ringa socialtjänsten.

Justitieombudsmannen konstaterar att även om händelsen verkar ha berott på ett enskilt misstag så förtjänar Kronobergshäktet kritik för det inträffade.

I april dömdes mannen i Stockholms tingsrätt för bland annat olaga hot. 

Läs mer: Kriminalvårdare hyrde ut lägenhet till efterlyst man