Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Man gripen – försökte såga ner flaggan på Sergels torg

Mattias Norström konstverk ”Du gamla, du fria”.
Mattias Norström konstverk ”Du gamla, du fria”. Other: Magnus Hallgren

En man försökte tidigt på torsdagsmorgonen såga ner den krökta flaggstången på Sergels torg. Men polisen ingrep innan gärningsmannen hann sätta sågen i konstverket.

– Verket smädar svenska idrottares prestationer och även svenska skolavslutningar, säger mannen i förhör med polisen.

Gripandet skedde vid 4-tiden på torsdagsmorgonen.

– Det var en ordningsvakt såg en man som gick runt på torget, det såg ut som att han väntade på att det skulle vara så lite folk som möjligt runt omkring, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen, till DN.

Vakten tillkallade polis som stoppade mannen.

– Han hade någon form av långt rör, kan ha varit en båtshake, en grensåg och en stege med sig. Polisen kunde gripa honom precis när han var på väg upp och skulle såga av flaggan.

Det blev inga skador på konstverket, men en anmälan har skrivits på föreberedelse till grov skadegörelse.

– Gripandet gick lugnt till, säger Bryngelsson.

Personen, en man född 1970 och hemmahörande i Stockholm, är nu släppt. Anledningen till att han gick till attack mot flaggstången just i natt var att han hade vaknat och känt ”nu är det dags”, uppger han i förhör, enligt förundersökningsledaren Fredrik Nylén.

Den misstänkte förnekar brott och hävdar att han inte avsåg att skada flaggstången utan han skulle fästa sina egna attiraljer på den. Det skulle enligt honom vara en starkare symbolhandling än att defacto skada flaggstången.

– Han menar att han har gjort ett konstnärligt bidrag, säger Fredrik Nylén.

Mannen har enligt polisen inga kända politiska kopplingar. Han är heller inte känd av polisen sedan tidigare.

– Jag kommer att lägga ner det här ärendet i dag eftersom vi kommer inte att kunna styrka uppsåt till brott, säger Fredrik Nylén.

Anledningen till det är att mannen inte har påbörjat någon form av skadegörelse på konstverket.

– Och han har lämnat en rimlig förklaring till att han befunnit sig på platsen med de här attiraljerna.

Är en rimlig förklaring detsamma som trovärdig förklaring?

– Problemet är väl någonstans att en förundersökning syftar till att någon ska kunna dömas vid en tingsrätt. Och då får ordet ”rimlig” en annan innebörd. Är detta en invändning som vi kan slå hål på inom ramen för en förundersökning? Nej, det bedömer jag att det inte är, säger Fredrik Nylén.

Konstnären Mattias Norström blev uppringd och informerad av polisen i morse, berättar han för DN.

– Man märker att det engagerar, man bränner julbocken i Gävle, så man kan verkligen tänka sig att någon vill såga ner det, säger han.

Mattias Norströms konstverk har väckt starka känslor. Oppositionsborgarrådet Erik Slottner (KD) gick till storms mot flaggstången innan den hade installerats. I sociala medier har verket fått både beröm och skäll

Läs mer: Krökt flaggstång på Sergels torg väcker debatt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.