Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Man häktad för planerat bombdåd i Stockholm

Poliser och nationella bombgruppen vid husrannsakan mot den misstänkte mannens bostad i torsdags.
Poliser och nationella bombgruppen vid husrannsakan mot den misstänkte mannens bostad i torsdags. Foto: Henrik Montgomery/TT

En man i 35-årsåldern häktades i lördags misstänkt för att ha försökt genomföra ett bombdåd i Stockholm.

”Han verkar ha en förkärlek till pyroteknik”, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Den 18 december förra året hittade polisen en hemmagjord rörbomb vid FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Bombens stubin hade antänts, men slocknat. Med hjälp av dna-spår kunde polisen koppla händelsen till den nu häktade mannen, skriver Expressen.

I torsdags genomfördes en husrannsakan under stort polispådrag i mannens lägenhet på Gärdet i Stockholm.

Polisen gjorde flera fynd, däribland fann de flera metallflaskor, varav en med borrade hål, tejp och fogmassa på samma sätt som den rörbomb som hittades vid Sjöhistoriska museet.

Mannen misstänks för både försök och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han nekar till brott.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är brottet amatörmässigt genomfört.

– Han verkar ha en förkärlek till pyroteknik, men det går inte att säga något om vad som driver den här personen, eller om det fanns något agg mot FN, utan fler detaljer.

Vidare säger Ranstorp att planerade och genomförda bombdåd mot monument är ovanliga i Norden. Han gissar att den misstänkte mannen helt enkelt ville testspränga.

– Då log monumentet nära till hands. Men det finns många andra ställen som han kunde ha gjort det utan att ha upptäckts. Det är vad som är märkligt med det hela.

Fakta: Skulpturdåd i Sverige

Maj 1992: Hjalmar Brantings staty på Norra bantorget i Stockholm sprängs. Den kraftiga laddningen spräckte ett stort antal fönster i fackförbundet LO:s högkvarter, den så kallade LO-borgen.

Juni 1992: Statyn "Yngling bestiger häst", av skulptören Ivar Johnsson i Gamla stan i Stockholm sprängs till småflisor. Sju ungdomar dömdes för denna sprängning, samt för ytterligare fyra statysprängningar, däribland Brantingstatyn.

September 1997: Den så kallade OS-bombaren Mats Hinze grips efter ett planerat attentat mot statyn "Pegasus" på Millesgården på Lidingö. Han döms till sju års fängelse för planen samt för ett brandattentat mot en tennishall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.