Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-haktad-misstankt-for-valdtakt-mot-barn-pa-forskola/

STHLM

Man häktad misstänkt för våldtäkt mot barn på förskola

En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn på en förskola. Brotten ska enligt häktningsframställan ha begåtts i höstas.

Enligt Lotta Karlsson, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare, har mannen häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen anhölls i sin frånvaro den 12 november och har suttit frihetsberövad sedan den 15 november.

Det rör sig om tre misstänkta brottstillfällen på en och samma förskola, men åklagaren vill inte kommentera om det handlar om en eller flera målsäganden.

– Det vill jag inte svara på, säger hon till DN.

Hur går ni vidare med utredningen nu?

– Nu genomför vi förhör och tittar bland annat på om det kan finnas teknisk eller annan bevisning.

Lotta Karlsson berättar att det ännu inte finns några besked att ge angående när eventuellt åtal kan väckas.

– Nej, det kan jag inte säga nu, säger hon och hänvisar till att hon inte har fått besked från it-avdelningen angående när den tekniska utredningen kan vara klar.

Lokaltidningen Mitt i, som var först att rapportera om häktningen av mannen, uppger att Ekerö kommun informerade alla vårdnadshavare som har barn som går på förskolan så snart händelsen blev känd.

– Det var runt den 15 oktober som information om detta gick ut till föräldrarna. Nu måste vi invänta den eventuella domen och se vad utfallet blir. Jag kan inte dra några förhastade slutsatser om detta, säger Anna-Klara Lindholm, presschef på Ekerö kommun till DN.

Hon bekräftar också att den misstänkte mannen har varit anställd på förskolan, men hon har i nuläget igen information om hur länge anställningen har varat.

Vilka åtgärder vidtas nu på förskolan?

– Det viktigaste för oss nu är att fokusera på arbetet med barngrupperna. Det handlar till exempel om att vara extra uppmärksamma på hur de mår. Vi har också extra stöd för personalen och även en förskolepsykolog på plats, säger Anna-Klara Lindholm, som lägger till att kommunen även har upprättat en stödtelefonlinje för att ytterligare kunna ge stöd till behövande.

Hur har reaktionerna från de berörda varit?

– Det är klart att det är jätteoroligt efter det här. Föräldrar blir oroliga och bestörta över en sån här grej. Oro och mycket frågor är reaktionen från föräldrarna.

Hur uppdagades det här?

– Det har jag inte information om, säger Anna-Klara Lindholm.

I maj 2020 dömdes en barnskötare till två års fängelse för övergrepp mot barn på en förskola i Botkyrka. Mot bakgrund av händelserna anmälde Botkyrka kommun sig själv till Skolinspektionen och ändrade sina rutiner på flera punkter, bland annat vad gäller blöjbyten och toalettbesök som allt sedan dess måste ske med öppen dörr.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt