Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Man har försökt förnedra tiggarna”

Other: Petter Kallioinen

När Petter Kallioinen kom hem till Hökarängen upptäckte han att någon lagt ut gödsel – precis där rumänska tiggare brukar sitta. Han sopade bort det och planerar en polisanmälan om hatbrott.

Klockan var runt 22 på måndagskvällen när Petter Kallioinen kom hem till Hökarängen i södra Stockholm. Precis utanför tunnelbaneuppgången, i en gångtunnel, upptäckte han att någon hade lagt ut gödsel.

– Det låg som i en remsa över ungefär 1,5 meter, precis där det brukar sitta tiggare. Hade man lagt det två meter åt vänster hade det varit gåtfullt, men precis där det låg är det väldigt sannolikt att det handlar om att komma åt dem som sitter där, säger han till DN.

Enligt Petter Kallioinen rör det sig om en väldigt specifik plats, vilket gör att han inte tvivlar på vad syftet var med gödslandet.

Jag uppfattade det som att man lägger skit där för att få bort eller förnedra tiggarna.

– Det är det bästa stället att sitta på och det brukar ofta vara tiggare från Rumänien där. Jag uppfattade det som att man lägger skit där för att få bort eller förnedra tiggarna. Jag ser det som ett hatbrott i någon mening.

Läs mer: Knapp majoritet vill ha tiggeriförbud i Stockholm

Klockan var mycket och Petter Kallioinen tog ett foto för dokumentation som han sedan visade för några vänner, för att få råd om det bästa tillvägagångssättet. Tidigt på tisdagsmorgonen gick han till platsen för att sopa bort gödslet, som han tror kommer från en nära belägen 4H-gård som ger bort gödsel gratis.

– Min tanke var att städa bort det för att förhindra att brottet fortsätter och för att de ska slippa sitta i det. Jag har en kompis som är forskare och håller på med hatbrott och han säger att när det är skadegörelse eller liknande så är det väldigt svårt att fälla för hatbrott. Men jag planerar att polisanmäla, säger Petter Kallioinen, som dock har små förhoppningar om att det ska leda till något.

Det kan vara folk som skäller på dem och så, men i stora drag har jag mer sett folk som ger dem pengar och försöker stötta dem.

Han har inte tidigare lagt märke till något liknande misstänkt angrepp mot tiggare i Hökarängen.

– Det kan vara folk som skäller på dem och så, men i stora drag har jag mer sett folk som ger dem pengar och försöker stötta dem.

DN har talat med Stockholmspolisen som inte känner till ärendet.

Vid lunchtid på tisdagen meddelar Petter Kallioinen att han har polisanmält händelsen.

Läs mer: Tiggare i Stockholm: ”Om det blir ett förbud svälter vi ihjäl”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.