Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Man i röd keps söks för Gamla stan-skott

På torsdagskvällen sköts en man i båda benen i en lägenhet i Gamla stan i Stockholm. Nu letar polisen efter en gärningsman i 30-årsåldern, som lämnade platsen iklädd en röd keps.

– Vi letar efter vittnen, och vi har ett signalement på gärningsmannen som vi fått initialt. Det är en mansperson mellan 30 och 35 år gammal, 175-180 centimeter lång och med kraftig kroppsbyggnad. Det som är mest anmärkningsvärt är att han var iklädd en röd keps. Den röda kepsen kan göra att folk hajar till lite extra, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, till DN.se.

Det var vid 19.30-tiden på torsdagen som en man slog larm om att han blivit skjuten i båda benen i en lägenhet i Gamla stan. Mannen hade öppnat dörren för en person som ringt på, och gärningsmannen ska sedan ha öppnat eld mot honom och därefter lämnat platsen.

Polisen var snabbt på plats och lät tunnelbanan passera Gamla stan utan att stanna för att skära av gärningsmannens flyktvägar, men vid lunchtid på fredagen hade ännu ingen misstänkt kunnat gripas. Nu vädjar man till allmänheten om tips.

– I nuläget finns det inget som tyder på att ett gripande är nära förestående. Vi hoppas på att någon har gjort iakttagelser av människan med den röda kepsen, säger Lars Byström.

Den skottskadade är en man i 30-årsåldern, men han ska inte vara känd av polisen sedan tidigare. Han vårdas just nu på sjukhus för sina skador, och får skydd av polisen på grund av hotbilden mot honom. Exakt hur hotbilden ser ut vill dock inte polisen gå in närmare på.

– Hotbilden mot honom är som sådan att han har bevakning på sjukhuset, säger Lars Marklund vid Citypolisen till DN.se.

– Eventuellt motiv är inte heller något som har framkommit. Det gäller att få fram ett eventuellt motiv, men det vill vi hålla till oss själva, säger Lars Byström.

Personer som har gjort iakttagelser kan vända sig till polisen på telefonnummer 114 14.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.