Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Man kastar inte stenar på någon man känner”

Hassan Muhammed från Husby möter brandmännen från Kista i en biljardmatch. I bakgrunden från vänster Andreas Sundmark, Stefan Sjöblom, Nils Laurén och David Eriksson.
Hassan Muhammed från Husby möter brandmännen från Kista i en biljardmatch. I bakgrunden från vänster Andreas Sundmark, Stefan Sjöblom, Nils Laurén och David Eriksson. Foto: Nicklas Thegerström

Vad gör brandmän en fredagskväll när det inte brinner? Spelar biljard med ungdomarna på fritidsgården i Husby.

– Vi vill visa att vi är ganska schysta människor, säger brandman Stefan Sjöblom.

Det är fredagskväll och ett femtiotal ungdomar spelar biljard, kollar på tv och lyssnar på musik på fritidsgården i Husby. Två år har gått sedan kravallerna men såren finns kvar. Även om bilbränderna är något färre är förtroendet för ordningsmakt och uniformer fortfarande lågt bland ungdomarna.

Därför parkerar Kistas brandmän sin stegbil vid fritidsgården och hoppar ut med hängslen och larmbyxor. Det är inget vanligt larm utan ett av fredagsbesöken på fritidsgården man lagt till i schemat.

Inga spontana ”high five” eller ”hej, kompis” väntar när de sju kraftpaketen till brandmän stolpar in i lokalen.

– I början var det jättestelt. Nu har de varit här några gånger och kidsen börjar blir mer avslappnade gentemot brandmännen, säger Hasan Karan, som är brandvärd och fritidsledare på samma gång.

Tanken tycks lika enkel som genial. Genom att lära känna ungdomar räknar man med att utryckningar i området ska bli enklare och säkrare för alla. I dag får räddningstjänsten ofta poliseskort till brandplatser i Järva för att säkra att man inte blir attackerade. Efter en incident på nyårsafton när en kollega fick en raket skjuten mot sig och skadade hörseln har brandmännen nu fått formgjutna hörselkåpor. De bär också skyddsglasögon för att skydda sig mot sten, smällare och grön laser.

– Det händer långt ifrån dagligen att någon skjuter en raket på oss, men det händer. Det här är ett enkelt medel för att eliminera sådana problem. Jag tror inte att någon av de här ungarna skulle kasta sten på mig, om de ser att det är jag. Man kastar inte sten på någon man känner, säger brandman Johan Ricci.

Han sitter på en av barstolarna och några brandmän gör sig bekväma i sofforna. Många ungdomar har stängt in sig i musikrummet men några cirklar nyfiket kring besökarna. Ingen forcerar fram något möte.

– Vi vill inte bara klampa på. Det här är ju deras turf. De får lukta på oss lite innan vi går till attack, säger brandman Stefan Sjöblom och skrattar.

Han blir snabbt allvarlig igen.

– Vi vill vara så ödmjuka som möjligt. När vi jobbar träffar vi ju på de här ungdomarna. Jag tror absolut att det här är ett bra initiativ, säger Stefan Sjöblom.

Flera ungdomar verkar faktiskt också tro på idén. Numan Tirpan är 15 år, bor i Husby och har träffat brandmän förr, både här och i skolan.

– Fler brandmän borde komma till fritidsgårdar och vara med barnen. De brukar vara här och prata om vad de gör, det påverkar både mig och mina kompisar, säger Numan Tirpan.

Han säger att han i grunden har en positiv bild av brandmän, precis som de flesta.

– Brandmän är hjältar. De räddar människor, de räddar djur. Varför man kastar sten kan bero på att man känner hat mot polisen och så tycker man att brandmännen är samma sak för att de arbetar tillsammans, säger Numan Tirpan.

Enligt brandmännen drabbar den utbredda misstron mot polisen i Järva många i uniform.

– Många tror att vi är på samma sida som polisen. Vi behöver polisens hjälp för att säkerställa att vi inte kommer till skada. Men annars vill vi väl ha så lite med polisen som möjligt att göra, det vill väl alla, säger Stefan Sjöblom och ler.

För att visa god vilja när Dagens Nyheter är på plats ställer några upp på att spela biljard ihop. Även om journalister inte heller toppar förtroendelistan. Särskilt inte efter kravallbevakningen.

– Vissa sände live som om det vore en krigssituation. Folk frågade mig, hur kan du vara där, det är ju krig där ute? Det var överdrivet och gav en väldigt negativ bild av Husby. En handfull ungdomar bråkade, men de flesta var ju ute för att försöka stoppa det, säger Hasan Karan, fritidsledare.

Han menar att Husby är väldigt lugnt och att ungdomsverksamheten här är större än i andra stadsdelar.

– Vi har massor av sportlovsaktiviteter till exempel. Allt handlar om vad man väljer att beskriva. I stället för att skriva invandrartätt till exempel kan man ju skriva invandrarrikt, säger Hasan Karan.

Vi dröjer oss kvar vid biljardbordet och snart är alla helt inne i matchen. Kidsen vinner överlägset förstås.

Innan året är slut kan brandmännen få chans till revansch. Under hela 2015 ska Kista brandstation fokusera på att bygga relationer med ungdomarna.

– Vi har ändrat inriktning. Tidigare var vi ute mycket på äldreboenden, nu ska vi vara ute mer bland ungdomar och synas och visa att vi inte bits. Vi ska bli välkända ansikten så att de känner att vi är okej. Och vi slipper att få sten på oss, säger Stefan Sjödin.

Räddningstjänsten i Kista är också engagerade i projektet Människan bakom uniformen, MBU. Under tio kvällar får tio ungdomar i Järva träffa personer som jobbar i uniformsyrken. Brandmän, polis, väktare och SL-personal turas om att hålla i kvällarna.

– Träffarna är till för att skapa dialog. Vi ska lära oss något av ungdomarna och de ska lära sig vad vi gör och lära känna oss. I Göteborg har man haft ganska stora framgångar med detta, säger Jesper Ohlsson, brandförman.

De anställda brandvärdarna i Hus- by jobbar sedan 2007 även mot skolor. Alla i årskurs fem och åtta i Rinkeby-Kista och Hässelby-Vällingby får utbildning i hur man släcker bränder och hur brandmännen jobbar.

– Rektorer kan ringa och säga att ”i veckan har vi haft jättemånga bränder, kan inte ni komma hit och utbilda eleverna”. Vi gör punktinsatser också men det viktigaste är nog att bygga relationer. Och det går inte att komma bara en eller två gånger, brandmännen måste vara här kontinuerligt för att bygga relationer, säger Hasan Karan.

Snart två år sedan oroligheterna i Husby

Oroligheterna i Husby startade den 19 maj 2013 när ett stort antal bilar sattes i brand av ungdomar som kastade sten på polisen.

Den tändande gnistan tros ha varit polisens dödsskjutning av en knivbeväpnad 69-årig man en vecka tidigare i Husby.

Bränderna blev startskott till liknande upplopp på flera platser i landet under fem dagar.

Ett tiotal personer dömdes för inblandning i kravallerna.

Polisinsatsen kostade samhället cirka 10 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.