Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-maste-vara-vid-vatten-sa-har-varma-dagar/

STHLM

”Man måste vara vid vatten så här varma dagar”

01:24. "Jag tycker om att bada när det är så varmt", säger Eliza Eneroth.

29 grader i skuggan. Handdukarna ligger tätt vid Tantobadet på Södermalm – men ändå med avstånd mellan sällskapen. Sedan värmeböljan slog till är badplatsen intill Hornstull ett av stans populäraste vattenhål.

– Jag tycker det är lite för varmt, men det är okej när man kan bada ofta, säger tioåriga Ines Hallerfors Todorov från en av Tantos klippor.

Till badet har hon kommit för ”minst ett dopp” i sällskap med Eliza Eneroth och Ingrid Ludvigsson och den sistnämndas pappa, David Ludvigsson.

– Jag håller med om att det är lite för varmt, men samtidigt är det härligt att man kan vara ute så mycket. Det är lättare att hitta på saker ute än inne, säger David Ludvigsson.

Bild 1 av 4 Ines Hallerfors Todorov , Eliza Eneroth, Ingrid Ludvigsson och David Ludvigsson - några av många stockholmare som svalkar sig vid Tantobadet.
Foto: Pi Frisk
Bild 2 av 4 Ingrid Ludvigsson, Eliza Eneroth och Ines Hallerfors Todorov i vattnet vid Tantobadet.
Foto: Pi Frisk
Bild 3 av 4 Ingrid Ludvigsson och Ines Hallerfors Todorov badar vid Tantobadet.
Foto: Pi Frisk
Bild 4 av 4 Ines Hallerfors Todorov, Ingrid Ludvigsson och Eliza Eneroth efter svalkande bad vid Tantobadet på Södermalm.
Foto: Pi Frisk

Den pågående pandemin är inget som upptar gängets tankar nämnvärt.

– Men visst finns allt man lärt sig om att hålla avstånd ännu kvar i bakhuvud. Även om det känns som att många är vaccinerade, håller man hyfsad koll på var man sätter sig, säger David Ludvigsson.

Nere på den lilla stranden under ett träd sitter Patricia Chunga med sina två barn Giselle och Junior Christensen på en filt. De bor ett stenkast från Tanto, och har gått ner hit dagligen under den senaste veckans extremvärme. Balkonger har de visserligen två stycken hemma, men även där blir det för varmt dagar som i dag.

Patricia Chunga och barnen Giselle och Junior Christensen håller sig helst i skuggan när temperaturen närmar sig 30 grader.
Patricia Chunga och barnen Giselle och Junior Christensen håller sig helst i skuggan när temperaturen närmar sig 30 grader. Foto: Pi Frisk

– Man är nästan tvungen att vara vid vatten sådana här dagar. Vi går ner i badrock och väl här håller vi oss mest i skuggan.

Angående pandemin och de lättade restriktioner som träder i kraft i dag har hon inte funderat nämnvärt. Med den rådande värmen när många samlas ute, känns det ”nästan som allt är som vanligt igen ”, säger Patricia Chunga.

– Jag är inte särskilt orolig längre, ialla fall inte så här utomhus och nu när man är vaccinerad. Men vi reser ingenstans i sommar.  Det känns mer ansvarsfullt att hålla sig hemma i Stockholm.

Läs mer:

Eldningsförbud i Stockholm från i morgon

Het tropisk natt längs svenska kuster

Ämnen i artikeln

Väder
Södermalm
Tantolunden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt