Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Man med östeuropeiskt utseende söktes

Polisen har flera gånger fått kritik för de signalement som lämnats på misstänkta brottslingar. På tisdagskvällen utbröt en ny debatt i frågan på Twitter, sedan Södermalmspolisen gett följande beskrivning av en ficktjuv: "Mörkhårig, 175cm, mörk jacka, 'Humphrey Bogarthatt' på huvudet. Östeuropeiskt utseende."

– Jag tycker att det är en ganska harmlös beskrivning. Det är givetvis inte optimalt, men det är det signalement vi har, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

Hur ser man ut om man har ett "östeuropeiskt utseende"?

– De där signalementen handlar snarare om att exkludera mycket annat man kan titta efter. Då tittar man inte efter mörkhyade, asiater eller vad man uppfattar som nordeuropéer. Att ha det här till att någon viss folkgrupp kränks, det tycker jag är att övertolka det våldsamt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.