Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-misstankt-for-jakt-med-machete-haktad/

STHLM

Man misstänkt för jakt med machete häktad

Den man som anklagas för att ha jagat flera personer med machete i Sollentuna tidigare i veckan har häktats misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Ytterligare en person sitter anhållen misstänkt för delaktighet.

Rätta artikel

Det var på måndagskvällen som en person i Edsberg i Sollentuna larmade polisen. Personen sa att han och hans kamrater, som bor i en industrifastighet i området, hade blivit hotade och jagade av en man med machete tidigare på dagen.

Natten till tisdagen greps en man i 20-årsåldern misstänkt för attacken.

På fredagseftermiddagen kunde kammaråklagaren Anna Stiernstedt bekräfta att mannen har häktats.

– Tingsrätten häktade den här personen i enlighet med häktningsframställan, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott, säger hon.

I samband med häktningsförhandlingarna har det cirkulerat uppgifter om att den misstänkte mannen ska ha planerat någon form av dåd, liksom uppgifter om beslag som kan tyda på detsamma. Anna Stiernstedt vill inte beskriva vilken sorts dåd som ska ha planerats av den misstänkte mannen, eller exakt vad det rör sig om för beslag.

– Vad gäller den andra brottsmisstanken så vill jag inte gå närmare in på vad det rör sig om för föremål annat än att det är föremål som skulle kunna orsaka förstörelse, säger Anna Stiernstedt.

På torsdagen anhölls dessutom en andra person som misstänks för att ha samarbetat med den häktade mannen. Den personens identitet är skyddad av sekretesskäl.

– Det gäller förberedelse för grov allmänfarlig ödeläggelse, så det är två personer som misstänks för det brottet, säger Anna Stiernstedt.

Senast på söndag måste åklagaren fatta beslut om att antingen personen ska häktas. 

Kan det bli fråga om fler gripanden eller misstänkta?

– Just för tillfället vill jag inte kommentera den uppgiften. För tillfället är det de här två personerna som är frihetsberövade.