Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-mordade-sin-granne-med-21-yxhugg/

STHLM

Man mördade sin granne med 21 yxhugg

En man döms till rättspsykiatrisk vård efter att ha mördat sin granne med 21 yxhugg i huvudet. Först efter att en granne ingrep med batong slutade dödsmisshandeln – men offrets liv gick inte att rädda. 

Det var tidigt på morgonen fredagen den 7 december som polisen larmades till en adress i Tumba. När polisen kom till platsen upptäckte de att en man hade blivit angripen med ett tillhygge. Flera personer blev vittnen till händelsen.

Den skadade mannen avled sedan på platsen. En 40-årig man greps vid tillfället misstänkt för mord alternativt dråp. 

På onsdagen föll domen i Södertörns tingsrätt. 40-åringen döms för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och ska dessutom betala totalt 125.000 kronor i skadestånd. Rätten skriver att straffet hade bestämts till 14 års fängelse om fängelse hade dömts ut, men då 40-åringen har bedömts lida av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningstillfället och vid domstillfället, döms han i stället till rättspsykiatrisk vård.  

40-åringen och den döde mannen bodde enligt domen grannar i ett flerfamiljshus i Tumba när de möttes utanför huset den aktuella dagen. Den dömde mannen erkänner att han dödade offret, men hävdar att det var i självförsvar. Totalt har han, enligt domen, utdelat 21 yxhugg mot offrets huvud. 

– Vid en samlad bedömning har tingsrätten kommit fram till att det har funnits alternativa handlingssätt för den dömde redan när det första hugget utdelades med yxan, säger rådmannen Elin Carbell Brunner i ett uttalande.

Vittnen har uppgett i rätten att 40-åringen verkade agera målmedvetet och att han upprepade gånger slog mot offrets huvud när de båda befann sig på en parkeringsplats. Offret ska då successivt ha sjunkit ihop och till slut fallit ihop på marken. 40-åringen ska då enligt vittnesmålen ha fortsatt slå tills en utomstående person slog honom med en batong. 

Ett vittne beskriver 40-åringens gärning som att han slog ”som i eufori”. 

Den dömde 40-åringen har hävdat att han först hade blivit huggen i ryggen med en kniv av offret, men det finns inga vittnesmål som styrker detta. Den dömde hade dock knivskador i ryggen och tingsrätten har därför accepterat hans uppgifter. 

Tingsrätten bedömer samtidigt att 40-åringen hade kunnat ha agerat annorlunda i situationen.

– Den dömde har dessutom haft både tid och möjlighet att göra flera överväganden innan han högg offret med yxan, säger rådmannen Elin Carbell Brunner.