Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/man-ville-bli-drogfri-tog-sin-brors-fangelsestraff/

STHLM

Man ville bli drogfri – tog sin brors fängelsestraff

Efter sex dagar i fängelse erkände mannen att han hade ljugit om sin identitet. I själva verket var det hans bror som skulle avtjäna straffet på anstalten i Sigtuna kommun. Tanken var att tiden som inlåst skulle göra honom drogfri.

Den 19 juni inställer sig en man vid anstalten Storboda i Sigtuna kommun. Han legitimerar sig med syftet att sitta av ett kortare fängelsestraff.

Men bara sex dagar senare erkänner mannen att han inte är den person han utgett sig för att vara. Vid en närmare kontroll visar det sig att han är brodern till den man som egentligen hade dömts till fängelse, detta enligt en utredning från Kriminalvården.

Den felaktigt inlåste mannen motiverar sin bluff med att han ville ta tiden i fängelse för att kunna bli drogfri. Samtidigt kunde hans brors fängelsestraff avtjänas, berättar mannen senare för anstaltens säkerhetshandläggare.

Det görs då en polisanmälan om misstänkt urkundsförfalskning. Därefter släpps mannen på fri fot.

– I det här fallet har man inte fullt ut följt instruktionerna i den nationella handbok som reglerar identifikation vid inställelse, säger Ulf Mossberg på Kriminalvårdens pressjour till Nyhetsbyrån Siren.

I den utredning som Kriminalvården har gjort i fallet framgår att de två bröderna visserligen är lika utseendemässigt, men att det samtidigt skiljer tolv centimeter i längd.

– De lokala anvisningarna har saknat en enda detalj, att kontrollera att längden på den som inställer sig stämmer överens med den längd som anges i identifikationshandlingarna, säger Ulf Mossberg till Siren.

Läs mer: Hård JO-kritik mot besöksstopp på anstalter

Ämnen i artikeln

Sigtuna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt