Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Många arbetsplatser saknar kollektivavtal

På flera av Sveriges största byggarbetsplatser råder rena Vilda västern. Det anser Bygg­ettans ordförande Christian Bengtzelius.
– Stora arbetsplatser med hundratals utländska bygg­jobbare saknar helt kollektiv­avtal och skyddsorganisation.

Christian Bengtzelius är inte förvånad över gårdagens olycka, där två utländska byggarbetare omkom och en skadades svårt.

– Här handlar det om ett öster­rikiskt företag som Byggnads upprepade gånger utan framgång försökt få ett kollektivavtal med. Enligt uppgift höll man dessutom ett väldigt uppdrivet tempo, det befrämjar inte heller arbetsmiljösäkerheten.

Bengtzelius slår fast att utländska byggjobbare är överrepresenterade vad gäller allvarliga arbetsolyckor.

Tillförlitliga uppgifter saknas, eftersom många av de som tillfälligt arbetar i Sverige inte omfattas av svensk socialförsäkringslagstiftning. Men en LO-rapport från 2010 tyder på två till tre gånger högre olycksfrekvens än normalt vid byggena av Citybanan, Norra länken samt City­tunneln i Malmö – där hälften av yrkesarbetarna var anställda av utlandsregistrerade underentreprenörer eller bemanningsföretag.

Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor bland utländska arbetare på svensk mark är sannolikt inte heller fullständig, men enligt den ökade antalet dödsolyckor bland utländska arbetare från fyra 2011 till elva 2013, varav tre inom bygg och anläggning. Hittills i år har fyra anmälts, främst lastbilschaufförer, men i förra veckan också en slovakisk truckförare på SSAB.

Även hos Arbetsmiljöverket finns en påtaglig oro för följderna av allt längre utländska underentreprenörskedjor.

– Det är komplicerat att gå in och arbeta förebyggande på arbetsplatser med språkförbistring och utan skyddsombud, säger chefen för myndighetens inspektörer Håkan Olsson.

– På ett bygge förändras riskerna dag för dag, och man måste arbeta med kontinuerliga riskbedömningar och information till alla på bygget. Det försvåras när skyddsorganisation saknas, de anställda talar olika språk, och har kanske heller inte med sig den säkerhetskultur vi är vana vid i Sverige.

Utan kollektivavtal och fack­medlemmar finns inga skydds­ombud. Finns hängavtal men inga fackliga medlemmar kan de regionala skyddsombuden få tillträde. Men på arbetsplatser utan vare sig svenskt avtal eller medlemmar i det svenska facket är det bara Arbetsmiljöverkets inspektörer som har tillträde. Och deras resurser är starkt begränsade.

Enligt Byggnads ordförande Johan Lindblom hade facket besökt kraftvärmeverket ”ett otal gånger” för att försöka få till ett svenskt kollektivavtal, vilket bland annat skulle innebära upprättandet av en skyddsorganisation, med skyddsombud och skyddsronder, men mötts av ointresse både från beställaren Fortum och det företag som Fortum anlitat.

– Hos företag som saknar kollektivavtal möts vi av stängda grindar, konstaterar Johan Lindblom.

Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson konstaterar att ett stort ansvar ligger på det upphandlande företaget:

– Om man nu ska använda utländsk arbetskraft är det viktigt att man till samtliga underentreprenörer förmedlar vidare vilka krav som ställs på både arbetsgivare och arbetstagare på en svensk arbetsplats. Det kan vara svårt när utländska före­tag handlar upp andra utländs­ka företag.

Fortums ledning tillbakavisar spekulationer om att avsaknaden av kollektivavtal på arbetsplatsen spelat någon roll.

– Vi har en nollvision när det gäller arbetsplatsolyckor som vi jobbat jättehårt med under det här projektet. Vi har under en lång tid, i samråd med just Byggnads, gjort inspektioner och gått i genom projektet och kommit till slutsatsen att det närmast var en förebild ur arbetssäkerhetssynpunkt, säger Ulf Wikström, hållbarhetsschef på Fortum, till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.