Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Många flickor lever under förtryck

Var tredje flicka i socialt utsatta förorter till Stockholm upplever att de kontrolleras ”mycket hårt” av sina manliga släktingar och föräldrar, enligt en färsk undersökning.

När den ideella föreningen Varken Hora eller kuvad nyligen lät 1 100 flickor i socialt utsatta förorter till Stockholm svara på frågor om sin frihet var resultatet nedslående.

28 procent av tjejerna som deltog svarade att de upplever att de kontrolleras ”mycket hårt” av sina manliga släktingar och föräldrar. 73 procent av tjejerna uppgav att de inte får inleda kärleksrelationer innan de gifter sig.

– Jag är inte förvånad över resultatet, säger Dilek Baladiz, enhetschef på Origo, Stockholms läns resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld.

Läs mer: ”Jag har gått miste om hela min barndom”

Origo fungerar som ett komplement till myndigheterna i länet och erbjuder stöd och hjälp till ungdomar mellan 13 och 26 år som begränsas av hedersnormer. Där jobbar bland annat en polis, en barnmorska och tre kuratorer. Under förra året sökte sig över hundra nya ungdomar till centrumet.

– Vi märker av att det finns en utbredd rädsla hos unga i Stockholm. Det kan handla om hemliga relationer, tvångsäktenskap, begränsad rörelsefrihet, psykiskt våld eller kyskhetsnormer, alltså en rädsla för att bli upptäckt om man har varit sexuellt aktiv. De kan till exempel söka hjälp för att komma till ett skyddat boende och få skyddade personuppgifter. Vi ser också att fler hbtq-ungdomar kommer till oss nu, de är extra utsatta i en hederskontext, säger hon.

Origo startades för tre år sedan som ett pilotprojekt. Eftersom behovet var fortsatt stort permanentades verksamheten vid årsskiftet. Centrumet jobbar även förebyggande och för att öka kunskapen om hedersvåld och förtryck. Till stödtelefonen kan yrkesverksamma och frivilliga som jobbar med ungdomar, exempelvis poliser, socialsekreterare, fritidspedagoger och barnmorskor, ringa för att få konsultation och vägledning i enskilda ärenden.

Det finns inga säkra siffror över hur många barn och unga vuxna i Stockholm som lever med hedersrelaterat våld eller förtryck, eftersom polisen saknar en sådan brottskod. Den senaste större studien ”Oskuld och heder” gjordes 2009 på uppdrag av Stockholms stad. Resultatet visade att normer om oskuld och äktenskap starkt påverkade vardagen och framtiden för många barn, särskilt flickor. 23 procent av flickorna svarade att de inte tilläts ha en pojkvän och att deras föräldrar förväntade sig att de skulle vara oskulder tills de ingick äktenskap. 2 800 elever i Stockholms stads skolor i åldrarna 15–16 år deltog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.