Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Många miljoner brann upp under kravallerna

Bilar och fastigheter värda många miljoner har gått upp i rök i Stockholm den senaste veckan. Till ett par av försäkringsbolagen har redan cirka 150 personer anmält utbrända bilar.

– Det trillar in anmälningar hela tiden, de flesta gäller helt utbrända bilar. Vi är i dag uppe i 37 kunder som har fått bilarna förstörda, säger Susanne Burdén, pressansvarig på Länsförsäkringar i Stockholm.

Bilarna är värda omkring 2,5 miljoner kronor. Länsförsäkringar har även fått in skador på lokaler, allt från restauranger till garage, till ett värde av 21 miljoner kronor.

– Det är skador vi tror kan härledas till upploppen och gäller enbart bränder, säger Burdén.

Trygg-Hansa har fått in 40 bilbränder, varav 25 är totalförstörda, men vill inte gå ut med vad bilarna kan kosta mer än att det rör ”miljonbelopp”.

Försäkringsbolaget If beräknar att ett 50-tal bilar har förstörts, varav nästan alla har bränts upp helt. Värdet kan uppgå till 5—7 miljoner kronor, enligt Daniel Claesson, pressansvarig.

– Dessutom har vi fått in anmälningar om tolv företag, butiker och restauranger. Sannolikt handlar det om miljonbelopp där också. Bränder är inte billiga att sanera, säger han.

För Folksams kunder har ett 20-tal bilar förstörts samt vägmaskiner och ett garage. Bolaget uppskattar det totala värdet till uppåt 2,5 miljoner kronor.

Utöver skadorna som anmäls finns det troligen även en del som inte har försäkrat sina bilar.

– Vi vet att det i vissa områden finns många som struntar i, eller känner att de inte har råd, med ett fullgott försäkringsskydd. De råkar verkligt illa ut när sådant här händer, säger Claesson.

Natten till måndagen var lugnare än på länge i Stockholm. Två bilar brändes i Tensta, och en förskola förstördes i Solna. Polisen ser dock inga kopplingar mellan förskolebranden och den senaste veckans oroligheter.

Över 30 miljoner kronor

  • Länsförsäkringar: 37 brända bilar, värda omkring 2,5 miljoner kronor. Lokaler till ett värde av 21 miljoner kronor.
  • Trygg Hansa: 40 bilbränder, varav 25 totalförstörda. Gäller "miljonbelopp".
  • If: 50-tal förstörda bilar, till ett värde av 5—7 miljoner kronor. Tolv anmälningar om bränder i lokaler, oklart värde.
  • Folksam: 20-tal bilar, samt vägmaskiner och garage. Uppskattat värde: 2,5 miljoner kronor. (TT)
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.