Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Många offer för attentatet är inte identifierade

En familj fångas på en övervakningskamera, de undkommer med minsta marginal att träffas av lastbilen. Familjen är oidentifierad.
En familj fångas på en övervakningskamera, de undkommer med minsta marginal att träffas av lastbilen. Familjen är oidentifierad. Other: Polisen

En familj på fem personer undkommer att träffas av lastbilen med minsta möjliga marginal. En mamma drar undan sitt barn i en vält barnvagn i sista stund.

En stor andel av offren för attentatet på Drottninggatan är oidentifierade. Men det finns fortfarande chans för dem att tas med i rättegången.

38 av 155 konstaterade brottsoffer är angivna som oidentifierade i polisens utredning. De har fastnat på övervakningskameror och nämnts av andra vittnen, men polisen har inte lyckats ta reda på vilka de är.

Bland de oidentifierade finns en familj bestående av två föräldrar och tre barn. Barnens åldrar uppskattas till mellan 2 och 7 år. På en övervakningsfilm från en klädbutik syns de vid övergångsstället i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan. De står med ryggen mot lastbilen och filmen visar hur andra människor runt omkring börjar springa, medan familjen står kvar innan de tycks upptäcka lastbilen som kommer farande mot dem.

Läs också: Akilov ska ha försökt värva landsman 

De vuxna börjar ta tag i barnen, två av de små ramlar och blir liggande på gatan samtidigt som lastbilen åker förbi dem – ”med till synes mycket liten marginal”, står det i förundersökningen.

När lastbilen har åkt förbi springer hela familjen från platsen. Mannen springer tillbaka och hämtar barnvagnen, sedan försvinner han igen. Sedan dess har det inte gått att hitta familjen igen.

– Det kan finnas en rad olika orsaker till att vi inte har identifierat alla. Det kan vara sådana som inte vill ge sig tillkänna trots att de befinner sig i Sverige. Det mest sannolika är nog ändå att många av dem är turister och att de har åkt tillbaka till sina hemländer, sa åklagare Hans Ihrman när han höll pressträff om åtalet på tisdagen.

Läs också: Jill hoppade undan lastbilen 

Eftersom det är så flyktiga filmsekvenser som har stått till buds är Hans Ihrman stolt över att så många ändå har kunnat identifieras.

En annan person som utredningen inte lyckats finna är en mamma som satt på en bänk i mitten av Drottninggatan, i höjd med gatunummer 65. Intill sig hade hon en röd barnvagn. Kvinnan får syn på lastbilen och på en övervakningsfilm syns hon resa sig hastigt och ta tag i barnvagnen, som välter med barnet i. Kvinnan släpar barnvagnen, som ligger på sidan, för att undvika att köras på av lastbilen. En identifierad person kastar sig över den välta barnvagnen för att komma undan. Både kvinnan och barnet klarar sig ”med till synes mycket liten marginal” från att träffas av det framrusande fordonet.

Även om de 38 personerna står som oidentifierade i stämningsansökan finns fortfarande möjlighet för dem att tas med i rättegången om de hör av sig till myndigheterna. 

I ett fall 2015 dömdes en man till fem års fängelse för folkrättsbrott och grov misshandel av en då oidentifierad man i Syrien. Bevisningen bestod bland annat av en film över misshandeln.

Under tiden som målet gick upp i hovrätten identifierades brottsoffret, vilket fick till följd att målet återförvisades till tingsrätten för en ny prövning.

– Om det är så att man skulle få veta identiteten på någon av de här oidentifierade så är det åklagaren som tar ställning till om de ska tas med eller inte. Det finns ingen regel om att de måste tas med, säger Helena Ekstrand på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.