Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Många riskerar straff efter upploppen

Hur många av våldsverkarna i samband med upploppen i Stockholmsområdet som kommer att åtalas för olika brott är ännu oklart. Hittills har en 18-åring häktats misstänkt för mordbrand. Tiotals andra utreds av polisen och kan fällas för brott.

– Svaret får vi först när vi ser vilka ärenden som har lett till åtal och en eventuell fällande dom. Men det lär nog dröja till efter sommaren, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på Stockholmspolisen.

I spåren av upploppen väntar ett digert arbete på flera plan, förutom att reparera alla materiella skador som kravallerna i Stockholms förorter har orsakat på mängder av bilar, byggnader och gatumiljöer väntar det rättsliga efterspelet. 

Polisen har fått ta emot runt 200 anmälningar i samband med upploppen, och för närvarande utreder man drygt 130 ärenden. Men fler kan tillkomma och hur många som leder till att en person fälls är ännu en öppen fråga.

En summering av antalet unga som frihetsberövats sedan upploppen startade i Husby natten mot söndagen den 19 maj fram till idag visar att 44 person har gripits, 17 har anhållits och en person sitter häktad. Dessutom har fem ungdomar omhändertagits enligt Lagen om vård av unga (LVU).

– De hade kunnat bli häktade, men LVU ger tingsrätten och åklagaren möjlighet att i stället sätta in en annan åtgärd, säger Kjell Lindgren.

På måndagen hölls en häktningsförhandling för en av de anhållna. Det är en 18-åring man på sannolika skäl misstänkt för våldsamt upplopp. Han greps i samband med stenkasting mot polis och räddtjänst den 21 maj.

Tingsrätten beslutade dock att mannen skulle släppas, men misstankarna mot honom kvarstår.

Att endast en person hittills har häktats i samband med upploppen innebär inte att de andra misstänkta går fria – eller att inga fler kan bli häktade, påpekar Kjell Lindgren. Liksaså kan antalet brottsmisstänkta komma att stiga.

–Vi kommer säkert att plocka in fler. Det kan förändras snabbt, säger Lindgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.