Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mångmiljonsatsning mot våldet på Järvafältet

För två veckor sedan mördades två 25-åriga bröder inne på Mynta café i Rinkeby. I går drack finansborgarrådet Karin Wanngård (S) te hos Jamal Zidan som driver restaurangen.

– Vi som lever och verkar här gör vårt bästa för att stötta varandra. Nu måste ni politiker ta ert ansvar, sa den engagerade krögaren.

Finansborgarrådet kom till Rinkeby på torsdagen för att presentera en rad åtgärder för att man så snart som möjligt ska kunna bryta den negativa våldsspiral som drabbat stadsdelarna kring Järvafältet.

På morgonen hade hon och hela Stockholm vaknat till ytterligare ett dödsbesked. I nyhetssändningarna meddelade polisen då att även den person som besköts i ett skogsområde i Tensta under luciakvällen nu avlidit i sviterna efter skottlossningen.

Det ger tre döda på bara två veckor. Lägg till det en allvarlig skottlossning med automatvapen i intillliggande Hjulsta i början av veckan.

– Det finns inte ord för hur oroväckande situationen är. Jag lider med dem som drabbas men blir också övertygad om att den politik vi nu driver kommer att leda till rätt saker, sa Karin Wanngård.

Den politik hon avser går på kort sikt ut på en resursförstärkning på sammantaget 19 miljoner kronor. 10 av dem ska gå till att enheten Framtid Stockholm, som i dag erbjuder öppenvårdsinsatser för unga och familjer, ska öppna på Järva.

 

På längre sikt handlar det självklart om skola, utbildning och jobb. Tillsammans med polisen ska vi också fortsätta att bygga förtroenden.

 

I dag drivs verksamheten på Mariatorget i centrala Stockholm, dit i princip inga familjer från Järvafältet kommit för att få hjälp.

– Men vi måste finnas där vi behövs. Med Framtid Stockholm på Järva kan vi höja beredskapen kring unga i riskzonen. Så fort det finns en vilja till förändring hos individen ska insatserna kunna sättas in, förklarade Karin Wanngård.

Resten av satsningen, nio miljoner kronor, satsas på att stärka den sociala insatsgrupp som sedan tidigare finns i området. Den har, hittills med dokumenterat gott resultat, arbetat med unga kriminella som vill bryta och komma tillbaka till samhället. I dag har man en kö på ett 40-tal individer som bedömts vara i behov av insatserna.

– Det är oerhört viktigt att vi utökar den verksamheten när vi vet att det kan göra skillnad, konstaterade Karin Wanngård.

Åsa Ljusberg på stadsledningskontoret har utsetts till operativ samordnare för de nya grepp som nu ska tas om de sociala klyftor och det utanförskap som antas ligga bakom våldsvågen.

– På längre sikt handlar det självklart om skola, utbildning och jobb. Tillsammans med polisen ska vi också fortsätta att bygga förtroenden, fortsatte Wanngård.

Inne på Mynta café, som återigen öppnat efter det brutala dubbelmordet den 2 december fick hon chansen att möta krögaren Jamal Zidan. Han höll stängt en vecka efter morden, i chock och i sorg. I dag har de flesta gästerna kommit tillbaka, men många av stamkunderna är borta.

I dag, fredag, och på lördag kommer ett nytt nätverk, Förorten mot våld, att arrangera manifestationer för att visa sin avsky mot våldet, men också för att göra folket röst hörd. Frustrationen över att man upplever att den politiska makten inte agerat tidigare är stor.

Jamal Zidan ställer sig bakom budskapet till hundra procent:

– Jag är uppväxt i Rinkeby, men flyttade redan 1990. Sedan dess har politikerna tappat greppet. Vi behöver inte fler fotbollsplaner eller basketkorgar, vi behöver konkreta insatser för att alla goda, bra människor här ute ska kunna leva sina liv, sa han när teet var uppdrucket och Karin Wanngård dessvärre var tvungen att åka vidare.

Fakta. Det dödliga våldet på Järvafältet

Närmare 40 procent av det dödliga våldet i Stockholm under de två senaste åren har kopplingar till Järvafältet.

Polisens bild är att det är löst sammansatta gäng utan tydliga stukturer som slåss om sina ”revir”. Konflikterna rör ofta narkotikahandel som leder till skulder.

Från klockan 13 i dag, fredag, och på lördag kommer nätverket Förorten mot våld hålla manifestationer mot våldet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.