Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mångmiljonsatsning på de mest utsatta hemlösa

Foto: Lisa Mattisson

Stockholm satsar 30 miljoner kronor på de mest utsatta av stadens hemlösa. Det gäller uteliggare, kvinnor, barnfamiljer och äldre över 65.

– Det känns väldigt positivt att kunna ta de här stegen framåt, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Den senaste kartläggningen i Stockholms stad, från september 2014, visar att det finns 2 700 hemlösa. Det gäller personer som är skrivna i Stockholm, alltså inte till exempel EU-medborgare. 124 av dem sover utomhus, trots Stockholms tak över huvudet-garanti.

– Det finns en grupp som vi inte når trots en rad olika insatser, men vi kan inte nöja oss med det, säger Åsa Lindhagen.

Grunden till att människor undviker kontakt med socialtjänsten är ofta psykisk problematik, menar hon, och de som sover ute har förmodligen behov av ett boende som är personalintensivt och inte så stort.

– Det är resurskrävande, men vi måste bygga och förstärka våra relationer med den här gruppen, det är inte okända personer.

Nästan en tredjedel – 788 personer – av de hemlösa är kvinnor. En del av dem har också ett missbruk och är utsatta för våld av sin partner.

Hur kan vi fånga upp de här kvinnorna och ge dem stöd? Vi har inget svar på det, men socialförvaltningen har fått i uppdrag att hitta verktygen.

 

– De är bland de mest utsatta personer vi har i Stockholms stad. De har inget hem, inget socialt nätverk. Hur kan vi fånga upp de här kvinnorna och ge dem stöd? Vi har inget svar på det, men socialförvaltningen har fått i uppdrag att hitta verktygen, säger Åsa Lindhagen.

De andra två utsatta grupperna är barnfamiljer med osäkra boendeförhållanden och äldre. I april 2015 fanns 301 barnfamiljer med sammanlagt 635 barn som inte hade ett fast boende, 82 av familjerna bodde på hotell och vandrarhem.

– De barnen får dela badrum med okända människor, de har svårt att läsa läxor, de kan aldrig ta hem kompisar. Barn ska ha en trygg uppväxtmiljö, säger Åsa Lindhagen.

Och hotellen kostar staden mycket pengar?

– Det är en bonus när vi jobbar med detta, det är klart att det finns kostnadsbesparingar att göra.

Staden ska nu ta fram en särskild handlingsplan för barnfamiljer, där stödinsatser blir en viktig del.

Foto: Lisa MattissonÅsa Lindhagen. Foto: Lisa Mattisson

– Det vi framför allt vill komma åt är att barnfamiljer bor en längre tid på vandrarhem och hotell. De är inte jättemånga, och det talar för att vi verkligen kommer att kunna göra något åt det, säger Åsa Lindhagen.

I kartläggningen av hemlösa finns 161 personer som är äldre än 65 år, av dem är 29 kvinnor. Dessutom bor ungefär 230 äldre hemlösa hos stadens stiftelse Hotellhem och på hvb-hem.

– Det är ett långsamt växande antal och en väldigt utsatt grupp, de tenderar att åldras snabbare och är ofta i mycket sämre fysiskt skick än jämnåriga, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

När det gäller äldre hemlösa fungerar samordningen mellan socialtjänsten och äldrevården inte tillräckligt bra, anser hon, det är oklart hur finansieringen ska skötas och alldeles för många faller mellan stolarna.

Nu ska alla hemlösa över 65 få en egen stödperson. Staden ska skapa både ett utredningsboende – en fast punkt medan en utredning av till exempel missbruk och behov av socialpsykiatri pågår – och särskilda boenden med kompetent personal, som tillåter missbruk och har mer fokus på socialt stöd. Dessutom ska lägenheter inom Stiftelsen hotellhem och Bostad först öronmärkas för äldre hemlösa.

– De ska ha en värdig äldreomsorg även om de i samhällets ögon tar en pilsner för mycket, säger Clara Lindblom.

Satsningen på de mest utsatta hemlösa genomförs under tre år, fem miljoner kronor anslås till 2016, 10 miljoner till 2017 och 15 miljoner till 2018.

Foto:

Fakta.Här sover de hemlösa

De vanligaste boställena för hemlösa:

Träningslägenhet 499 personer

Stödboende 453

HVB-hem 254

Vän/bekant/släkting 249

Hotell 172

Härbärge 147

Lågtröskelboende 135

Utomhus 124

Åldersfördelning bland hemlösa

Yngre än 20 år: 31

20-25 år: 243

26-64 år: 2 195

Äldre än 65 år: 151

Källa: Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.