Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/manisk-patient-fick-hjartstopp-ivo-riktar-kritik-mot-vardgivare/

STHLM

Manisk patient fick hjärtstopp – Ivo riktar kritik mot vårdgivare

En kvinna i 30-årsåldern fick höjd dosen av ett antidepressivt läkemedel, vilket ledde till ett maniskt tillstånd då hon tog en substans som gav henne hjärtstopp. Först elva dagar senare vaknade hon, skriver kvinnan i en anmälan till Ivo som nu kritiserar vårdgivaren.

Adam Svensson
Rätta artikel

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beskriver en kvinna i 30-årsåldern hur hon under våren 2016 sökte hjälp för ”akut uppkommen ångest”. Under sommaren var hon sedan i kontakt med vården vid ett flertal tillfällen. 

Under en uppföljning i juni samma år bedömdes hon vara stabil i sitt mående, enligt Ivo som hänvisar till patientjournalen. Dosen av läkemedel höjdes då och patienten remitterades till vårdcentralen för uppföljning. Men det kom aldrig någon kallelse för en sådan uppföljning. 

Ivo beskriver hur kvinnan under den följande perioden blev först hypomanisk, och sedan manisk. 

I september blev kvinnan inlagd enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Kort därefter blev hon utskriven – varpå hon enligt myndigheten ”tog en substans vilken orsakade ett hjärtstopp”. Först elva dagar senare vaknade kvinnan upp, skriver hon själv i sin anmälan, och hänvisar samtidigt till att hon hade fått syrebrist i hjärnan i samband med händelsen. Ett år efter händelsen kunde hon arbetsträna, enligt anmälan.

Ivo skriver nu i ett beslut att den vårdgivare som skrev ut det antidepressiva läkemedlet, men sedan inte såg till att kvinnans tillstånd följdes upp, kritiseras för detta. Enligt myndigheten skedde beslutet att skriva ut kvinnan i enlighet med lagen, men vårdgivaren har inte ”säkerställt samverkan med andra vårdgivare”.

Vårdgivaren har gett sina yttranden till Ivo och myndigheten hänvisar till att vårdgivaren inte har några ytterligare kommentarer i ärendet.