Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mannen-med-hunden-det-basta-som-hant-i-tensta/

STHLM

Mannen med hunden: ”Det bästa som hänt i Tensta”

Bild 1 av 2 I gångtunneln under Hjulstastråket målar sommarjobbande skolungdomar muralmålningar som illustrerar framtidsdrömmar.
Foto: Lars Epstein
Bild 2 av 2 Det är femton ungdomar som tillsammans arbetar med att färglägga gångtunnelns väggar.
Foto: Lars Epstein

De gråtrista betongväggarna får färg när sommarjobbande skolungdomar tar sig an en tunnel i Tensta. Något som uppskattas av boende på platsen. ”Det piggar upp ordentligt” enligt en förbipasserande.

En äldre man kommer gående med sin hund i Erikslundsparken på måndagsförmiddagen och stannar till vid gångtunneln under Hjulstastråket.

Han betraktar de färgglada muralmålningarna som sommarjobbande skolungdomar utför på de tidigare gråtrista tunnelväggarna och utbrister spontant:

Skolungdomarna Ayan och Aybüke i full färd med att måla den gråa tunnelväggen i färg. Foto: Lars Epstein

– Det här är det bästa som hänt i Tensta sedan jag flyttade hit. Och jag har bott här i trettiofem år. Det piggar upp ordentligt. Vad duktiga ni är.

Och mannen med hunden är inte den enda som fällt uppskattande kommentarer, berättar handledaren, mediepedagogen Hanna Andersson från Kulturskolan Unga Berättar i vars regi sommararbetet bedrivs.

Och visst blir det fint. De femton sommarjobbande sextonåringarna har först fått skriva ned sina egna eller intervjuades drömmar om framtiden och sedan skapat bilder i appen Procreate som förebilder för muralmålningarna.

I förgrunden syns Kasha arbeta med sin del av tunneln medan andra ungdomar bakom henne hjälper till att skapa det gemensamma konstverket i tunneln. Foto: Lars Epstein

Det är drömmar om att kunna flytta in till stan, att bli kriminolog, göra resor, bli läkare, om kärlek i en värld befriad från konflikter och miljöhot, om en bra framtid helt enkelt.

På torsdag är det vernissage.

Lars Epstein har även skrivit om bland annat Nobelprismuseet och fotografen IngelaS. Läs fler av hans texter här.