Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hans omkörning misslyckas, men nu är det för sent att vända om

Rålambshovsparken 17.23.

Arbetsdagen är slut. I vanlig ordning forsar jag fram i gångvägens vänsterfil, fort går det, folk i parken kollar på mig med avund när jag sveper förbi. Med jämn och konstant fart rör jag mig självsäkert mot Thorildsplans tunnelbana.

Men katastrofen är på väg. Han kommer bakifrån med högsta fart.

Den medelålders mannen har, precis som jag, ett bra driv i steget. Men den här mannen har varit med förr, hans kliv är något längre än mina, farten lite högre.

Det stora problemet är att hans fart bara är marginellt högre än min. Skillnaden är faktiskt så liten att den knappt är mätbar med fina instrument. Trots det bestämmer sig mannen för att försöka sig på en djärv omkörning i vänsterfilen.

Det går sådär.

Mannen kommer inte förbi, utan fastnar liksom vid min sida. Hans omkörning misslyckas, men nu är det för sent att vända om. I stället hamnar vi plötsligt alldeles intill varandra, som om vi vore far och son.

Vad vill den här mannen? Vem är den här mannen? Varför går han vid min sida? Jag vet inte, i det här läget är det otänkbart att vrida på huvudet och kolla – ögonkontakt nu skulle göra den redan ansträngda situationen ännu värre. Det skulle helt enkelt vara för smärtsamt. I stället sneglar jag oroligt på honom i ögonvrån.

Så där går vi alldeles för länge. Två främlingar med oroliga blickar, sida vid sida, med samma raketfart genom parken och livet. Och förmodligen med samma klump i magen.

Marcus Andersson är praktikant på DN och har i vanliga fall inget emot att träffa nya människor.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.