Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Margit, 73: Att vara pensionär är ett heltidsjobb, fast roligare

– Hallå där, stopp och belägg! Inga smitvägar här inte!

Olle Olsson, 80, tar hjärtligt men bestämt befälet när några i hans pensionerade promenadsällskap försöker gena genom Hagaparken.

– Vi ska fika. Men först, mina vänner, först ska vi gå, fortsätter han.

Här är de – de som mår allra bäst i Sveriges åldrande befolkning – pensionärerna på Kungsholmen. Varje onsdag klockan tio träffas de på Kungsholmstorg och sedan bär det i väg. Oavsett väder.

Och de går prick tio, när Apoteket öppnar, så det gäller att vara på plats då. Det är nämligen som om det inte längre finns tid för några akademiska kvartar – för fanns de, då skulle inte pensionärsligan på Kungsholmen få sina seniora livspussel att gå ihop.

– Ja tänk, jag skulle försöka få till en lunch med två väninnor som fortfarande jobbar. De insåg snabbt att det var jag som var den mest uppbokade. Det slutade med att de fick rätta sig efter mig, skrattar Margit Brattberg, 73.

Det är nämligen så här, förklarar Margit vidare – att vara pensionär är ett heltidsjobb, fast roligare.

Det verkar som om hennes vänner i SPF:s förening Kungsholmen S:t-Erik delar hennes uppfattning. Det är mycket som ska hinnas med; museerna, konstföreningarna, bridgen, bion, kurserna, ”happy-hour”-träffarna, sällskapsdansen och engagemanget i ”Trygghetsringningen”, en ideell verksamhet dit de som bor ensamma kan ringa varje dag.

Men onsdagarnas promenader är heliga – i sol, regn, storm eller modd. Skulle det råda helt och hållet okristligt väder blir promenaden bara lite kortare än vanligt – men ut ska de.

– Ska jag var riktigt ärlig så är den bästa promenaden den man tar runt hörnet, direkt in till fiket. Men säg inte att jag har sagt det till någon, skojar Olle.

Vi vet att han skämtar eftersom vi bara någon timme senare bevittnar hur han handfast ser till att ingen genar till fiket Fjärilshuset i Hagaparken dit just den här onsdagens kosa styrs. I dag har tolv pigga pensionärer – den äldste i dag är Holger, 89 – slutit upp.

– Ibland är vi nitton. Det enda problemet med det är att det kan vara svårt att hitta ett fik där alla får plats. Annars är det inga bekymmer. Vi rättar alltid takten efter den som går långsammast. Och efter fikat är det fri fart hemåt. Då kan de som vill skynda på stegen eller så tar man bussen, berättar Eva Karlberg, 69.

De är inte särskilt förvånade över att det mesta pekar på att just de mår ganska bra. Utbildningsnivån är hög, de socioekonomiska villkoren gynnsamma. Men de som dyker upp på den här typen av aktiviteter är också de som faktiskt orkar och vill.

– Det är självklart att det finns många äldre som är ensamma och inte alls mår bra även på Kungsholmen. Det är svårare att nå dem som verkligen skulle behöva komma ut, konstaterar Ulla Pilsäter, 83.

Men är det något särskilt med just Kungsholmen som gör att ni mår bra?

– Frågar du mig handlar det bara om tur, slump och gener. Först har du tur om du blir född av bra föräldrar. Sedan styr slumpen vilka människor du möter längs vägen, vilka val du gör. Vi vill gärna tro att vår egen vilja är avgörande men så är det inte, det är slumpen, tro mig, filosoferar Olle.

Det är Olle som ser till att alla får påtår och som räknar in alla när det är dags att kliva på bussen hemåt. Var de än har gått så är i alla fall en sak säker: de har förmodligen lärt sig någonting nytt, det har fått tips på någon bok eller film, de har diskuterat världsläget men undvikit sakpolitik, de har förhört sig om varandras mående på en personlig, men inte privat nivå.

Margit Brattberg sammanfattar:

– Det är svårt att överskatta vad den här typen av aktiviteter faktiskt betyder för hälsan. Jag vet bara att för mig betyder det väldigt mycket. Titta – jag har redan gått 7 329 steg i dag – och jag har haft trevligt varenda meter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.