Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 05:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/maria-gunther-en-ovantad-konsekvens-av-att-vara-tonarsmamma/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

En oväntad konsekvens av att vara tonårsmamma

Fridhemsplan 17.02. 

Mitt i ett poddavsnitt plingar det till i mobilen. ”Hej! Du har nu använt 80% av den datamängd som ingår i ditt abonnemang den här månaden.”

Jag stirrar misstroget på skärmen, och tänker att det här var en otippad konsekvens av att vara tonårsförälder: att nästan all mobildata ska vara slut redan nu, och det är bara den tionde! 

Det är klart att inte allting är 16-åringens fel. Men åtminstone 80 procent av de förbrukade 80 procenten har jag gjort av med på den där podden hon tipsade om: The Bright Sessions, om doktor Bright, och hennes terapisamtal med ”the strange and unusual”.

Jag kan intala mig att det är en bra grej att göra som mamma. Att dela det här med dottern, och få anledning att prata om psykisk ohälsa. Sam, som ofrivilligt reser bakåt i tiden när hon bli stressad och orolig, har ju en form av panikångest. Tonårige empaten Caleb, som känner alla andra människors känslor, har problem med att hantera ilska. Och Chloe, som hör änglar – tja, det finns säkert något klokt och föräldraaktigt att säga om henne också.

Fast egentligen vill jag ju bara veta hur det ska gå. Det är så olidligt spännande. De första tre och en halv säsongerna lyssnade jag igenom på några dagar, under all vaken tid när jag på något sätt kunde rättfärdiga att ha hörlurar i öronen. 

Senaste avsnittet lyckades jag till och med höra före dottern. Och, ja. Min skadeglada reaktion var kanske inte helt enligt regelboken för goda mödrar.

Nu är det två långa veckor till nästa avsnitt. Fast då kanske jag i alla fall har fått ny mobildata.

Maria Gunther är vetenskapsredaktör och önskar sig en Iphone som fungerar i minusgrader.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.