Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

För bara 250 kronor behöver jag inte köpa SL-kort på sju månader

Rålambsvägen 17.10. 

Man vill ju vara rolig och oförutsägbar, och skriva briljanta och oväntade inlägg på sociala medier. Därför sved det illa i egot när jag insåg att jag haft samma Facebookstatus den första vardagen i april, flera år i rad: en bild på årets första City Bike med texten ”Hej då SL, vi ses i november!” 

Jag älskar verkligen Stockholm City Bikes. För bara 250 kronor får jag tillgång till hyfsat nyservade cyklar över hela stan, och behöver inte köpa SL-kort på sju månader.

Det är fantastiskt. Men trots det har det inte blivit någon cykelbild på Facebook i år. 

Jag kan skylla på vädret. Men mest är det Movingo. 

Ni Stockholmare känner förstås inte Movingo. Men vi som dagligen reser någon annanstans i Mälardalen fick ett nytt pendlarkort i höstas. 

Det blev några hundralappar dyrare. Men å andra sidan ingår SL i priset.

Och nu är valet varje morgon och kväll: hoppa på bussen som kommer där, eller gå över bron till det närmaste cykelstället, 500 meter från stationen?

Förr, före Movingo, var valet enklare. Då betalade jag för varje resa. 

Nu är ju resan liksom redan betald. Och det är faktiskt 500 meter att gå till cykeln.
Så här två veckor in i april har jag bara cyklat två gånger. Istället har jag suttit på buss och tunnelbana, med cykelhjälmen i knät.

– Det är ju så ekonomiska styrmedel fungerar, konstaterar vännen M.

Jag tänker på flygskatt, sockerskatt och tobaksskatt. Jo, ekonomiska styrmedel funkar. Även när en resa bara kostar 20 kronor.

Maria Gunther är vetenskapsredaktör. Till skillnad från kollegan Erik H cyklar hon med hjälm just för att hon har reproducerat sig.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.