Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hotet mot vetenskapen är ett hot mot oss alla.

Mariatorget 11.30.

Jag har alltid varit lättrörd. Eller snarare känslomässigt inkontinent, för att stjäla ett uttryck från Maj Fant. Och sedan attentatet på Drottninggatan har det blivit värre. Reaktionerna efteråt gjorde mig helt hudlös. Varje Facebookinlägg och kärleksfull tweet, varenda bild på polisbilar översållade med blommor, och alla rapporter från manifestationen på Sergels torg fick mig att gråta okontrollerat.

På lördag är det dags för ännu en manifestation där jag kommer att gråta. Nu är det något så ovanligt som att forskare och deras supportrar går ut och visar sitt stöd för vetenskapen i March for Science, i mer än 500 städer över hela världen, däribland Stockholm, Göteborg, Luleå, Umeå och Uppsala.

Det är ett svar på en annan typ av attacker: mot vetenskap, forskare och evidensbaserad kunskap som grund för politiska beslut. Initiativet kommer förstås från USA, där president Donald Trump och hans regering gång på gång visar hur lite de bryr sig om forskning och vetenskap. De vill drastiskt minska anslagen till National Institute of Health, censurera klimatforskare och förstöra deras data, bland mycket annat. Tydliga hot finns också på närmare håll: I Ungern kan landets främsta universitet Central European University tvingas stänga efter ett beslut i parlamentet.

Hotet mot vetenskapen är ett hot mot oss alla: vår hälsa, vår mat och våra jobb, luften, vattnet och klimatet. Vi måste inse att vi inte längre räkna med att fakta talar för sig själva, och att världens ledare ska respektera vetenskap och forskning.

Därför kommer jag också till Mariatorget klockan 11.30 på lördag för att gå med i marschen.

Maria Gunther är vetenskapsredaktör och är glad och stolt över att vara en av talarna på Medborgarplatsen på lördag.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.