Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mellan mig och Centralen står 3.000 supportrar

Fleminggatan 16.25.

You'd better keep that on! Det är bäst att du behåller den där på! En man i röd-vit tröja med ett ölglas i handen pekar på min cykelhjälm med cigaretten.

Det är onsdagseftermiddag, solen skiner, i morgon är det Kristi himmelfärdsdag och jag har bråttom till tåget. Hemma väntar familjen otåligt på att vi ska åka till landet. Men på Fleminggatan, mellan mig och Centralen, står det 3.000 Ajaxsupportrar och skrattar och dricker öl. Jag borde inte ha varit så oförberedd. Hela vägen från Marieberg har jag funderat över varför det är så mycket poliser på stan och varför trafiken flyter så långsamt.

Visst visste till och med jag att det spelas final på Friends Arena i kväll, men jag hade inte insett att det innebär att jag borde ha gått från jobbet tio minuter tidigare. Jag borde också ha svängt av från min vanliga väg för flera kvarter sedan, i stället för att tro att det skulle gå att ta sig fram här med cykel.

Nu står jag i alla fall mitt i havet av rödvita fotbollsfans, i svart hjälm och blommig sommarklänning, och försöker leda lånecykeln åt något håll som helst, förbi sjungande och förväntansfulla människor, långa köer till bajamajor, polisavspärrningar och krossat glas, utan att köra på någon eller något av dem.

Väl ute på landet på kvällen var jag, för första gången någonsin, faktiskt lite intresserad av hur det gick i Europa League-finalen. Och när Manchester United vann tyckte jag lite synd om de glada Ajaxfansen från Fleminggatan. I alla fall om mannen med cigaretten som rådde mig att behålla cykelhjälmen på.

Maria Gunther är vetenskapsredaktör och hann i tid till Uppsalatåget.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.