Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tre timmar senare låg jag på golvet på DN:s toalett

Nobel forum 14.30.

Nobelpriset i litteratur må vara det mest prestigefulla i Sverige, men på andra håll är det de vetenskapliga priserna som räknas. Särskilt i Asien. 

När medicinpristagarna Tu Youyou från Kina, japanen Satoshi Ōmura och amerikanen William Campbell anlände till Karolinska 2015 var jag den enda i hela det överfulla Nobel forum som inte arbetade för japansk eller kinesisk media. 

På någon minut havererade hela presskonferensen. Frågor på alla språk vrålades ut över salen, och digitalkamerorna smattrade konstant, och överröstade helt Tu och Ōmura, och deras än mer lågmälda tolkar. 

Men jag tog det med ro. Jag var lovad en egen, lugn pratstund med Campbell efteråt.

Tills kaos tog över hela tillställningen, och hans pressattaché drog ut honom genom  bakdörren, med en enda blick åt mitt håll och orden ”det blir ingen intervju”.

Rasande återvände jag till redaktionen, med spridda nedtecknade fragment av meningar jag bara förstått till hälften att få ihop en artikel av. 

Tre timmar senare låg jag på golvet på DN:s toalett och kunde knappt lyfta huvudet. På nästan en vecka tog jag mig inte ur sängen, i den värsta omgång vinterkräksjuka jag någonsin haft.

Än i dag har jag mardrömmar, där en likblek och skakig Campbell tar emot Nobelmedaljen ur kungens hand, eller kollapsar vid bordet under banketten. Eller ligger ensam med en hink på sitt rum på Grand Hotel, medan alltsammans pågår, förbannande den där journalisten och hennes smittsamma virus. 

Så, käraste pressattaché, om du läser detta. Tack för att du stoppade intervjun och räddade Campbells Nobelvecka, och min sinnesfrid.

Maria Gunther är vetenskapsredaktör, och lever i en familj där tre av fem är immuna mot calicivirus. Tyvärr tillhör hon minoriteten.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.