Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/maria-stengard-lararen-sager-att-vi-genast-maste-hamta-vara-barn-men-inte-varfor/

Sthlm i mitt hjärta

Maria Stengård: Läraren säger att vi genast måste hämta våra barn – men inte varför

Huddingevägen 11.26.

Jag kör från jobbet i för hög hastighet och med en vag aning om att jag passerat ett antal trafikjus efter att de slagit om till rött. Men det finns inte tid att reflektera över det nu. 

Ett telefonsamtal från mitt barns lärare fick mig att rusa till bilen. Skolan är evakuerad, eleverna befinner sig på en fotbollsplan i närheten och alla föräldrar måste komma och hämta så fort de kan. Mer information än så fick jag inte – förutom att jag absolut inte får passera skolan på vägen. 

Jag vet alltså inte varför jag kör som en dåre genom söderort. Men jag har ett par alternativ som spelas upp i mitt inre och några trafikförseelser är inte att ta hänsyn till, i jämförelse. 

Rör det sig om en man med automatvapen som går från klassrum till klassrum? En lastbil fylld med sprängmedel på skolgården? 

Nu verkar visserligen min äldsta son vara i säkerhet. Men mitt andra barn går på förskola precis bredvid skolans lokaler och jag får inte kontakt med pedagogerna. Trots en mängd upprepade försök. 

Till slut är jag framme vid förskolan. Gården är tom, dörrarna stängda – och där inne har min yngsta nyss avslutat sin lunch. Han ler glatt men förvirrat över den tidiga hämtningen. Några minuter senare hämtar vi upp storebror på fotbollsplanen. 

Så småningom får vi veta att det rörde sig om ett bombhot. Jag minns plötsligt bombhoten mot skolan när jag var liten. De kom i parti och minut för att någon ville slippa ett prov eller gå hem tidigare. Då tyckte jag att det var stökigt men ändå lite kul.

Det gör jag inte längre. 

Maria Stengård är Premiumchef på DN och vill understryka att hon i vanliga fall är en  ansvarsfull bilförare. Läs även hennes krönikor om svårigheten med att bibehålla värdigheten när ens hippa Hövding självutlöser på huvudet och om den darrning som kan uppstå i ett äktenskap när makens lag möter det egna favoritlaget i SM-final.