Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/marianne-89-skadades-vid-t-banan-nu-laggs-forundersokningen-ner/

STHLM

Marianne, 89, skadades vid t-banan – nu läggs förundersökningen ner

Marianne Sundström skadade sig illa och tvingades operera höften efter att ha blivit knuffad i tunnelbanan.
Marianne Sundström skadade sig illa och tvingades operera höften efter att ha blivit knuffad i tunnelbanan. Foto: Lisa Mattisson

Marianne Sundström, 89, knuffades omkull vid tunnelbanan i oktober. Hon föll illa, tvingades operera höften och har haft kraftiga smärtor efteråt. 

Polisen omhändertog en person efter händelsen – men nu läggs ärendet ner. 

– Vem hjälper mig? Jag önskar att han hade sett hur jag har haft det, säger Marianne Sundström.

Adam Svensson
Rätta artikel

Den 29 oktober förra året står 89-åriga Marianne Sundström på perrongen i Bandhagen för att ta tunnelbanan. Hon behöver få hjälp med sin mobiltelefon som har krånglat och ska besöka Seniornet, en ideell förening som hjälper äldre med teknik. Det är mitt på dagen och hon upplever inte att hon har någon anledning att oroa sig för sin fysiska säkerhet. 

Men bara några minuter senare kommer hennes situation att förändras drastiskt. Hon beskriver det koncist: ”Livet vänder.” 

– Varför skulle jag råka ut för det här? frågar hon sig när DN träffar henne två månader senare. 

När tunnelbanetåget stannar till på perrongen den där oktoberdagen strömmar det ut folk ur vagnen. Samtidigt kommer det ut en man i 40-årsåldern som beter sig stökigt och ställer sig framför tågdörren och viftar med armarna, berättar Marianne Sundström. 

– Ungefär som Jesus på klippan i Rio, säger hon med hänvisning till den världsberömda Kristusstatyn i Rio de Janeiro. 

Hon upplever det som att flera personer lämnar vagnen för att slippa undan mannen  – men själv måste hon ta tåget och skyndar sig för att ta sig ombord.

– Han var stor och lång, och med lite krulligt hår. Jag trodde ju att han skulle flytta sig. Jag måste ju in till stan. Jag hade bara det i huvudet och ville inte komma för sent, säger hon. 

I slutet av oktober skrev DN om Marianne Sundström och knuffen i tunnelbanan.
I slutet av oktober skrev DN om Marianne Sundström och knuffen i tunnelbanan. Foto: Lisa Mattisson

Marianne Sundström berättar om hur hon uppfattar situationen. Hur mannen, som verkar vara berusad, inte släpper förbi henne. Att han i stället slår ut med den ena armen och att hon då knuffas kraftigt åt sidan. Hon är liten och nätt i kroppen, och kraften från knuffen gör att hon slår hårt i marken. 

Läs mer om händelsen i oktober

Reaktionen från de omgivande människorna på stationen kommer snabbt. När det ser ut som att mannen ska ge sig på Marianne Sundström igen går flera personer emellan och håller fast honom. Samtidigt larmas polisen. 

– Det blev ett himla liv på hållplatsen, säger Marianne Sundström. 

Det här hör man ju talas om ibland. Men man tror aldrig att det ska hända en själv.

När hon ligger på marken får hon hjälp upp, men märker ganska snart att något gör ont i höften. När polisen strax därpå kommer till platsen och omhändertar mannen får Marianne Sundström hjälp och uppmanas att åka in till sjukhuset. Hon vill dock bara åka hem igen, trots de tilltagande smärtorna. Till slut åker hon ändå in till sjukhuset för en kontroll. 

Efter tolv timmars väntan på akuten på Södersjukhuset får hon beskedet: Hon har skadat lårbenshalsen så allvarligt att hon måste opereras. Dagen efter genomförs en operation av höften. Sedan skickas hon till Sabbatsberg för rehab, och får komma hem först den 9 november. 

När DN träffar Marianne Sundström har hon börjat kunna gå igen, men haltar betänkligt. Hon behöver fortfarande en rullator för att ta sig fram – något hon tidigare hade bestämt sig för att aldrig använda.

Hela tiden har hon smärtor i höften. Hon som hittills har haft god hälsa har plötsligt blivit sjuk. 

– Det här hör man ju talas om ibland. Men man tror aldrig att det ska hända en själv. Man får ju hoppas att jag blir fullt återställd igen, säger hon och hoppas på besked under återbesöket som planeras till februari.

Foto: Lisa Mattisson

Flera veckor efter händelsen på Bandhagens t-banestation får Marianne Sundström ett brev. Det är från polisen. Ärendet är kortfattat: ”Förundersökningen läggs ner.”

Beslutet motiveras av att det inte går att bevisa att den misstänkte mannen har haft ”sådant uppsåt” som krävs för att hans agerande ska vara brottsligt. 

Peter Cedenblad, inspektör vid Stockholmspolisen, var den som fattade beslutet om att lägga ner förundersökningen i det aktuella fallet. 

– Det finns ju naturligtvis film som vi inhämtade. Där kan man se att det är en man och en kvinna som är hans flickvän som är på väg ut ur tunnelbanevagnen. Kvinnan ska gå ut, och då tar mannen tag i sin flickvän. De är osams, säger Peter Cedenblad. 

Det syntes nog inte så bra vad som hände. Men i det här fallet går det inte att visa att han hade en avsikt. Det är bara en olyckshändelse.

Mannen som bråkade med sin flickvän är den man som senare pekades ut som gärningsmannen när Marianne Sundström blev knuffad. Flera personer reagerade i situationen på att mannen hade knuffat den äldre kvinnan och tog tag i mannen och höll fast honom – men enligt Peter Cedenblad går det att se på övervakningsfilmen att det i stället är mannens flickvän som kommer åt Marianne Sundström, som därefter faller olyckligt. 

– Då börjar folk skrika på den här mannen. Det syntes nog inte så bra vad som hände. Men i det här fallet går det inte att visa att han hade en avsikt. Det är bara en olyckshändelse.

Marianne Sundström berättar dystert om hur hon ser på att polisen har lagt ner förundersökningen. Enligt henne finns det inget tvivel om att ett brott har begåtts. Dessutom fanns det mängder av vittnen på stationen. 

– När man blir så illa tilltygad att man blir opererad så är det allvarligt. 

Marianne Sundström har känt sig nedstämd efter polisens besked, och menar att det inte är rätt att hon ska behöva gå skadad medan personen som har orsakat hennes skador slipper helt undan straff.