Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Markovic sköts ihjäl i bil

Foto: Hampus Andersson/TT

Den före detta porrklubbsägaren Mille Markovic, 52, hittades på torsdagskvällen död – skjuten med flera skott i huvudet. Markovic satt i bilen i närheten av sin bostad när han sköts ihjäl. Polisen jagade sent på kvällen en vit bil som försvann från området.

Strax efter klockan 18 på torsdagen hörde personer som befann sig i ett bostadsområde intill Ulvsunda industriområde flera skott avlossas och slog larm till polisen. Vittnen hade då sett en person med sårskador i huvudet sitta livlös i en bil inne på industriområdet.

När polisen kom till platsen kunde de bekräfta att mannen var död.

En nära vän till Markovic bekräftar för DN att det är Mille Markovic som har dödats. Markovic blev rikskänd som huvudkällan till kungaboken ”Den ofrivillige monarken” och är tidigare dömd för flera grova brott.

– Jo, det stämmer. Han är död, skjuten med fyra skott i huvudet. En ren avrättning.

Enligt vännen var Mille Markovic ensam i bilen när han blev skjuten.

Mordet på Mille Markovic inträffar en och en halv månad efter han släppts fri från misstankarna om att ha beställt skottlossningen mot sin tidigare affärskompanjon Michael Badelt och porrklubben Club Privé på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Under rättegången i december rullades en infekterad konflikt i undre världen upp för åhörarna. Åklagaren yrkade att det var Mille Markovic som beställt skottlossningen som inträffade den 10 maj i fjol. Anledningen var enligt uppgift till DN en konflikt som blossat upp mellan Mille Markovic och Club Privés nuvarande ägare Michael Badelt, Markovics tidigare bästa vän och affärspartner.

Två veckor efter skottlossningen steg en man in på polisstationen i Stockholm och angav sig själv. Han uppgav att han anstiftat skottlossningen mot Club Privé på uppdrag av Mille Markovic. Åtalet mot Markovic som gällde anstiftan av mordförsök baserades i huvudsak på den medåtalade mannens berättelse.

Men på rättegångens andra dag i december tog den medåtalade mannen tillbaka alla sina uppgifter.

– Allt är påhittat. Jag var hotad till livet av folk på andra sidan konflikten och jag hittade på allting för att sätta dit Mille. Jag hade inget val. Inget av det som står i förhören är sant.

Han sade sedan att om inte han hade angett Mille Markovic till polisen den dagen så hade både han och Markovic varit döda för länge sedan.

Åklagaren bestämde därefter att lägga ned åtalet och Markovic försattes på fri fot. Det hände för drygt en månad sedan.

På torsdagen hittades Mille Markovic mördad.

Markovics vän igen:

– Det här bekräftar tesen om att någon ville ha bort Mille från den undre världen, antingen genom att döda honom eller genom att ”sätta” honom på livstid. När inte livstid gick så hände det här.

Polisen jagade sent i går kväll en äldre vit bil av japansk modell som med släckta lyktor försvann från området strax efter händelsen. Ett flertal fordonsspärrar upprättades i området men sedan ingen misstänkt passerat togs de bort efter mindre än en timma.

Kommer ni undersöka om det finns någon koppling till den konflikt som uppmärksammats i medier under hösten?

– När det gäller grova brott går vi alltid in och tittar på motiv. Det kommer vi göra även i det här fallet, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Polisen spärrade på torsdagen av platsen och polisens underrättelsetjänst kopplades in.

– Vi arbetar med en stor styrka, säger Lars Byström till DN.

Ännu vid 00.30-tiden natten mot fredagen hade ingen misstänkt gripits. Det fanns då heller inga vittnesuppgifter som kunde leda polisen till något gripande. Bilen som Markovic sköts i stod då fortfarande kvar på platsen där teknikerna arbetade med att säkra spår.

Markovic lämnar efter sig åtta barn och sin hustru.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.