Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/martin-fransson-filosofiskt-arv-bakom-ursparade-facebooktradar/

STHLM

Martin Fransson: Filosofiskt arv bakom urspårade Facebooktrådar

Baggensgatan 13.05.

Rätta artikel

Christopher O'Regans armbandsur bar tappat sina visare. Glaset trillade bort från boetten och när han tryckte tillbaka det var de försvunna. Det är som en tanke för en historiker som har gjort karriär på att levandegöra det sena 1700-talets Sverige, den Gustavianska tiden.

Stadsvandringen vi är ute på är en underbar resa bakåt i tiden. Jag fastnar för O’Regans hänvisande till insändare i dåtidens tidningar, som Stockholms-Posten och Dagligt allehanda. Upprörda texter får svar som dryper av ironi.

Av någon anledning är behovet av att ironisera djupt rotat hos oss människor.

Begreppet ”Den ironiska generationen” myntades av Jan Gradvall i Nöjesguiden i början av 1990-talet efter bland annat ”Killinggängets” framgångar. 

Men det ironiserades friskt även 200 år tidigare.  

Och redan på Gustav III:s tid var ironi-greppet gammalt. Den grekiske filosofen Sokrates använde sig ofta av ironi, till och med under den rättegång där han 399 f.Kr dömdes till döden för att ha ”förlett ungdomen och försakat gudarna.”

Jag tänker hur kommentarstråd efter kommentarstråd på Facebook spårar ur efter några få inlägg:

Typstatus: ”Vad tänkte du BMW-ägare på som körde mot rött i 70 km i timmen när jag var på väg över gatan med min barnvagn? Vi kunde ha dött!”

Kommentar 1: Gud så hemskt.

Kommentar 2: Varför ska alltid vi BMW-ägare hängas ut?

Kommentar 3: Jo, för att Volvoägare kör alltid lugnt och fint, medan BMW-ägare är idioter. Så är det ju.

Reflektion: De människor som känner ett starkt behov av att formulera sig ironiskt för att göra bort andra i sociala medier är inte enbart väldigt påfrestande.

De även stolta vidareförmedlare av en flertusenårig tradition med stolta filosofiska rötter.

Martin Fransson är sportchef på Dagens Nyheter och fascinerad av hur vissa gränder i Gamla stan kan vara helt folktomma en solig lördag i mars.