Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/martin-fransson-jakt-pa-mobilladdning-efter-stormen/

STHLM

Martin Fransson: Jakt på mobilladdning efter stormen

Thairestaurangen, Värmdö Marknad 18.50

Martin Fransson
Rätta artikel

Det är kvällen efter att januaristormen Alfrida kapat elförsörjningen till vårt hus. 

Sommarhuset är oskadat, det har jag kollat, trots att flera träd fallit i det området. Andra där är inte lika lyckligt lottade. Naturkrafterna är fascinerande starka när de slår till. Det märkte jag på morgonen när ytterdörren slets ur min hand när jag öppnade och den smällde in i altanräcket.

I Gustavsberg lyser ljusen i husen, bara i vårt område är det mörkt. 101 hushåll. Prognosen är att strömmen ska vara borta minst ett dygn till.

Jag minns stormarna och strömavbrotten under min uppväxt i södra Västergötland. En gång var vi utan el en hel vecka. Då handlade det om hur vi skulle laga mat. Och hur vi skulle hålla värmen. Vi stängde flera rum för att tränga ihop oss runt vedspisen.

Det är kallt nu också. Men varken kylan eller maten är samtalsämnet.

På thairestaurangen är det lätt kaos, över 30 personer väntar på sin mat. Där sitter mina strömlösa grannar på rad – och diskuterar uppladdning av datorer, iPads och mobiltelefoner.

Några har samlat ihop flera familjers ”enheter” och kört ner till ett hus med ström i hamnen för ett par timmars intensivladdning.

Efter en dryg timmes väntan får jag maten och kör hemåt. Jag funderar över hur en kväll med urladdad elektronik kan vara ett så stort problem när vi senare skjutsar i väg vår kylslagna kanin till ett par vänner med el. Min fru avbryter min tankebana och pekar på mobilladdsladden mellan framsätena.

”Hur många procent har du?” 

”27.”

”Ok. Jag har 42, du får ta den nu.”

”Tack."

Martin Fransson är sportchef på Dagens Nyheter och tipsar gärna om Massaman Curry som en utmärkt thairätt att äta i romantiskt sken av stearinljus.