Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Varför vägrar Stockholm bli julens huvudstad?

Arlanda 23.55.

Jag har sett tusen stjärnor som tindrat. Det har varit glitter så långt jag sett. Juleljusen har glimrat.

Nu är allt släckt.

Planet från Berlin skumpar ner på landningsbanan efter en helg i julmarknadernas tecken: skridskobana och brasor på Alexanderplatz, en dansande barnkör framför konserthuset på Gendarmermarkt, inköp av ny mössa på Potsdamer Platz, glühwein framför Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, knackwurst med grönkål och öl vid Schloß Charlottenburg och en fem meter hög tomte på Kurfürstendamm.

Tyskarna kan det där med att vräka på när det gäller adventsfirande. Kör efter devisen: En show glöms bort om den bara visar upp effekter som man knappast anar.

Marknaderna är inramade av stora betongblock efter förra årets terrordåd då en lastbil spred skräck och död på Breitscheidplatz. Polisnärvaron är stor. Ändå är stämningen i folkmyllret uppsluppen.

Nu är jag tillbaka i Stockholm.

Jag vill ha mer jul. Men jag är i fel stad.

Julmarknaden i Gamla stan, visst. Skansen. Jodå. Rätt dyrt att komma in med familjen, men helt okej. Diverse marknader som poppar upp på olika ställen under adventshelgerna. Men julfestivalkänsla? Icke.

Varför? Stockholm är ju en perfekt stad att fylla med marknader. Det finns säkert massor av regler, tillståndsförfaranden och förbud som hindrar Stockholm från att förvandlas till Nordens julhuvudstad.

Många är nog nöjda med att det är så.

Men leendena som syntes överallt på torgen i Berlin syns inte här.

Martin Fransson är sportchef på Dagens Nyheter och nybliven ägare av en julgransprydnad formad som tv-tornet i gamla Östberlin.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.