Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mässan hjälper till vid gymnasieval

Skoleleverna ska få bättre stöd vid gymnasievalet.
Skoleleverna ska få bättre stöd vid gymnasievalet. Foto: Berit Roald/NTB

Omkring 22.000 niondeklassare i Stockholmsområdet väntas nästa år göra sitt gymnasieval. På Gymnasiemässan får unga och föräldrar chansen att lära sig mer om vilka möjligheter som finns.

I dag, torsdag, till och med lördag gästas Stockholmsmässan i Älvsjö av närmare 25.000 niondeklassare och föräldrar. Drygt 160 gymnasieskolor från Stockholm och ytterligare ett fåtal från andra delar av landet finns representerade på den årliga mässan. På plats finns även studievägledare, Gymnasieantagningen och branschorganisationer.

– Tanken med mässan är att de sökande ska få stöd för hur de ska tänka och kanske väcka intresse och funderingar. Mässan är ett steg i processen inför gymnasievalet, säger Charlott Rydén, verksamhetschef vid Gymnasieantagningen vid Kommunerna i Stockholms län (KSL).

Under evenemanget är det även möjligt att ta del av inspirationsföreläsningar och framträdanden. Mässans syfte är att ge ungdomar och föräldrar en chans att utöka sina kunskaper om de alternativ som finns. Högt söktryck till följd av ökande elevkullar gör att eleverna rekommenderas att göra flera val.

Hur viktigt är gymnasievalet?

– Det är jätteviktigt att gå igenom gymnasieskolan för att senare kunna komma in på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att hitta en utbildning som passar en själv för att få ut så mycket som möjligt av gymnasietiden, säger Charlott Rydén.

KSL har sammanställt en rapport över sökmönster mellan 2011 och 2016. Där framgår att ansökningarna till högskoleförberedande program ökar medan intresset för yrkesprogrammen minskar. Störst skillnader var det på ekonomiprogrammet, som ökade med 36 procent, medan bygg och anläggning minskade med 46 procent. Charlott Rydén tror att det minskade intresset kan bero på okunskap hos både unga och föräldrar när det gäller vad olika yrkesroller innebär och att det då blir enklare att ta något som låter bekant.

Charlott Rydéns tips till dig som ska söka till gymnasiet:

1. Titta på vilken utbildning som passar dig och vad du kan göra efter utbildningen. Utgå från dina egna intressen. Det är du själv som ska gå utbildningen och det är viktigt att du trivs.

2. Fundera över vilken typ av skola du vill gå på.

3. Sök det program du helst vill gå som förstahandsval. Antagningspoängen varierar från år till år. Samtidigt är det viktigt att se till att gardera sig. Riskera inte att stå utan plats.

4. Ta hjälp av föräldrar och studie- och yrkesvägledare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.