Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/masslingsfall-bekraftat-i-stockholm/

STHLM

Mässlingsfall bekräftat i Stockholm

01:09. Efter utbrott av mässling i landet sprider sig oron över risken att bli smittad och vad man har för skydd.

Ett fall av mässling har upptäckts på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Sjukhuset är nu i färd med att kontakta personal och andra patienter som befann sig på akutmottagningen vid samma tid som den mässlingsmittade patienten.

Rätta artikel

– Det var i lördags kväll som en patient kom in, och som man upptäckte hade bekräftad mässling, säger Anders Persson, informatör på S:t Görans sjukhus.

– Därför kontaktar vi patienter samt personal som varit på samma tid och samma plats. Ingen ska känna att de behöver kontakta oss på egen hand, utan vi kontaktar de personer som berörs av smittspårningen.

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som sprids genom luften. I riskzonen finns främst ovaccinerade personer och nyfödda barn med nedsatt immunförsvar. I Sverige har 96 procent av alla barn vaccinerats mot mässling innan de fyllt två år. Det gör att sjukdomen är ovanlig. Den som tidigare haft sjukdomen är immun. Det gäller de flesta svenskar födda tidigare än 1960.

Foto: Olle Sporrong/Scanpix

Hur ofta upptäcks fall av mässling på S:t Göran?

– Vad jag vet har vi inte haft det tidigare, säger Anders Persson som har arbetat på sjukhuset i 14 års tid.

I förra veckan upptäcktes ett fall av mässling på en kryssning mellan Helsingfors och Stockholm. Antalet fall av sjukdomen har vuxit på senare år. 2018 var antalet européer som insjuknade i mässling det högsta på tio år och tre gånger större än året innan.

Flest fall 2018 konstaterades i Ukraina där 53.218 personer insjuknade, varav 15 avled. I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året. Ingen i Sverige avled. Under vintern 2017-2018 drabbades Göteborg av det största mässlingsutbrottet i Sverige sedan millennieskiftet. 28 personer smittades men ingen blev allvarligt sjuk.

Reportage: När Göteborg hamnade mitt i utbrottets centrum