Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Mat-Niklas” avslöjade matfusk

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

”Just nu påstår Hötorget att dom har svensk sparris!”
Tv-kockkändisen Niklas Ekstedts bild över matfusket på Instagram fick snabb spridning. ”Det är dålig stil att lura kunderna”, säger Niklas Ekstedt.

Det var när krögaren och tv-kocken Niklas ”Mat-Niklas” Ekstedt på förmiddagen passerade Hötorget i Stockholm som han upptäckte skyltarna som marknadsför den svenska grönsaksdelikatessen.

– Det stod skyltar överallt med ”Svensk sparris”. När jag frågade var sparrisen kom ifrån sade handlarna att den var från växthus på Gotland. Men det är omöjligt, vi har knappt fått europeisk sparris än. Den finns från holländska växthus men i minimal mängd, säger han.

Den uppenbara lögnen gjorde honom ”förbannad” och för att påvisa lurendrejeriet lade han ut en bild på sitt instagramkonto. Niklas Ekstedt menar att sparrisfusket slår mot de seriösa i branschen.

– Problemet är att när väl den svenska sparrisen kommer får de svenska odlarna inget betalt för sin produkt eftersom folk tror att de har ätit den i en månad redan, säger Niklas Ekstedt.

Är det vanligt med sådant här fusk?

– Ja, man gör det hela tiden och det förekommer över hela landet. Det är irriterande för oss som försöker jobba med riktiga råvaror. När folk kommer till oss och vill ha sparris och vi då säger att säsongen inte har börjat hänvisar de till att de säljer den på stan. Men folk blir lurade.

– Som konsument är det helt hopplöst och därför är det sådana som vi som vet som måste säga ifrån, säger Niklas Ekstedt.

Även grossisten Grönsakshallen Sorunda och sparrisodlaren Tomas Pettersson, som driver Stenhusegården på Gotland, uppger att det inte finns färsk svensk sparris till försäljning så här års.

– Nej, det är bluff, säger Tomas Pettersson.

Den första skörden räknar han med ska bli i april.

– Till påsk är jag säker på att jag kommer ha sparris, men inga jättemängder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.