Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mats Hulth ångrar att Birka Energi såldes

Att utförsäljningen av Birka Energi, Stockholms stads kronjuvel, har blivit en guldgruva för finska Fortum är känt sedan förut. Men nu säger också Mats Hulth, finansborgarråd när affären gjordes, att ”försäljningen var ett historiskt misstag.”

I en intervju med SVT:s ”Uppdrag granskning” beskriver Mats Hulth, tidigare socialdemokratisk borgarråd i Stockholm, elföretaget Birka Energi som guldkon bland Stockholm stads bolag, vars vinstern bland annat finansierade Stadsteatern i huvudstaden.

– De levererade betydande vinster varje år, säger han.

Försäljningen av stockholmarnas energibolag till finska bolaget Fortum skedde åren 1998 och 2002. På den tiden rådde avreglering av elmarknaden och kommunpolitikerna uppvaktades av de stora kraftbolagen. Budskapet var att den stundande konkurrensen skulle ge lägre elpriser. I Stockholm var politikerna överens över blockgränsen och Birka Energi såldes.

Anvsvariga inom Fortum har i tidigare intervjuer med DN berättat att köpet av Birka energi varit en bra affär. En genomgång av dotterbolagens årsredovisningar och produktionskapaciteten nu och då visade att Fortum redan 2008 tjänat in betydligt mer än de 20 miljarder kronor, som ursprungligen betalades för stockholmarnas energiföretag.

I praktiken har ”Birka energi” varit något av ryggrad för hela Fortum. Vinsterna i bolaget ökade snabbt. Det gjorde även lönerna och värdet på optionsprogrammen. Sammanlagt har ägarna fått utdelningar motsvarande mer än 100 miljarder kronor ur hela Fortum.

– Det visar ju att det var dumt att sälja, säger Mats Hulth.

Han konstaterar också att avregleringen inte fick de konsekvenser som man hade trott.

– Och här skor sig uppenbarligen energidirektörerna på en egentlig monopolmarknad, säger Mats Hulth.

Affären var på sin tid så stor att EU tog ställning till affären. EU bedömde då inte att Fortum skulle stärka sin ställning så mycket på Stockholmsmarknaden att de fick en dominerande ställning, hette det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.